Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressens program på Bokmässan – välkomna!

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Jonas Hassen Khemiri och ärkebiskopen, Alexandra Pascalidou och Leif GW Persson, Jojo Moyes och Måns Zelmerlöw – alla kommer de till Expressens monter F01:39 på Bokmässan 2018!

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PROGRAM FÖR BOKMÄSSAN 2018

EXPRESSENS MONTER, F01:39

 

TORSDAG 27/9

13:30 – 14:00 

GUI MINHAI – BOKMÄSSANS FÄNGSLADE GÄST

“Fängslad, förnedrad och svartmålad” är titeln på Jojje Olssons nya bok om Gui Minhai, som tagits fram till Bokmässan i samarbete med Svenska Förläggareföreningen, Norstedts och Expressen. Jojje Olsson och Norstedts förlagschef Eva Gedin berättar om initiativet. Moderator: Karin Olsson

 

14:00 – 14:20

MARIANNE LINDBERG DE GEER – TILLBAKA TILL 70-TALET

Författaren och Expressen-medarbetaren Marianne Lindberg De Geer fortsätter den självbiografiska berättelsen om Mona, nu på drift genom 1970-talets mentalvård och konstnärskretsar.

Moderator: Karin Olsson

 

14:20 – 14:40

BOKMÄSSAN EFTER KRISEN

Förra året handlade allt om Nya Tider och den alternativa mässan dränerade det vanliga mässgolvet. Hur har man lagt om kursen – och till vilket pris? Mässgeneral Frida Edman i samtal med Elsa Westerstad, debattredaktör på SvD Kultur.

Moderator: Karin Olsson

 

14:40 – 15:00

EXPRESSENS KRITIKER OM BOKHÖSTEN 2018

En höst med många starka böcker, men också med ett inställt Nobelpris. Kritikerna Annina Rabe, Malte Persson och Victor Malm tar tempen på litteraturklimatet.

Moderator: Anna Hellgren

 

15:00 – 15:20

LENA ANDERSSON – FOLKHEMMETS FALL

Författaren och debattören Lena Andersson är aktuell med romanen “Sveas son”. Är valet 2018 spiken i kistan för folkhemmet – eller dess återkomst?

Moderator: Jens Liljestrand

 

15:20 – 15:40

ANTJE JACKELÉN OCH JOEL HALLDORF OM GUDS COMEBACK

Har Gud gjort comeback i vårt sekulära samhälle? Ärkebiskop Antje Jackelén i samtal med teologen Joel Halldorf, aktuell med boken “Gud: återkomsten”.

Moderator: Karin Olsson

 

15:40 – 16:00 

POLITISKA BARNBÖCKER

Var 2018 året då den politiska barnboken gjorde sin återkomst? Uje Brandelius har skrivit “Hemma hos Harald Henriksson” och Elin Johansson “Hemma hela sommaren”, som på olika sätt beskriver ett samhälle med sociala klyftor.

Moderator: Anna Hellgren

 

16:00 – 16:20

SVERIGE EFTER VALET

Valet lämnade Sverige i en parlamentarisk röra. Hur blev det så – och hur påverkas politiken? Adam Cwejman, ledarskribent på GP, Anders Sundell, statsvetare knuten till GT, Stina Oscarson, regissör och debattör.

Moderator: Sofia Dahlström

 

16:20 – 16:40

EMMA KNYCKARE: “HIT MED FLASKAN!”

Författaren och komikern Emma Knyckare är aktuell med en ny mammabok!

Moderator: Sofia Dahlström

 

16:40 - 17:00 

MEDIEKRIGET

SVT skriver och Expressen gör tv. När kommer tv-bransch och tidningsbransch helt att flyta samman och upphöra som separata begrepp? Ett samtal mellan SVT:s programchef Jan Helin och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Moderator: Karin Olsson

 

17:00-17:20

KULTURENS MÄKTIGASTE

Tidskriften Fokus presenterar sin årliga lista över den svenska kulturvärldens mäktigaste. I panelen: Karin Olsson, Expressens kulturchef, Ulrika Knutson, kritiker, Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.

Moderator: Nina van der Brink, kulturredaktör Fokus.

 

17:20-17:40

HANDELS – SÅ SKOLAS ELITEN

Företagsekonomen Mikael Holmqvist har granskat Handelshögskolan och diskuterar finansvärldens elitism tillsammans med debattören Daniel Suhonen, ledarskribent på Aftonbladet.

Moderator: Jens Liljestrand

 

17:40-18:00

FREDRIK EKELUND OCH ALEKSA LUNDBERG: ÄR TRANSPERSONERNAS TID ÄNTLIGEN NU?

Författaren Fredrik Ekelund och skådespelaren och journalisten Aleksa Lundberg är båda aktuella med självbiografiska böcker om kön och sexualitet. Och om att komma ut: Ekelund som transvestit, Lundberg som transexuell.

Moderator: Anna Hellgren

 

 

Alexandra Pascalidou kommer till montern på fredagen. Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

 

FREDAG 28/9

13:40 – 14:00

OLOF LUNDH OCH THOMAS MATTSSON: MAKTEN OCH FOTBOLLEN

Från Allsvenskan till Liverpool – är sportjournalistiken tillräckligt bra på att granska makten och pengarna? Och varför får IFK Norrköping så lite uppmärksamhet? Med författaren Olof Lundh och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Moderator: Anna Hellgren

 

14:00 – 14:20

KALLE LIND – I HUVUDET PÅ EN SNEDTÄNKARE

Finns det verkligen ingenting som "Snedtänkt"-poddaren och författaren Kalle Lind inte har koll på när det gäller svensk underhållningshistoria?

Moderator: Gunilla Brodrej.

 

14:20 – 14:40       

SUZANNE BRØGGER: VILL VI HA DET SOM I DANMARK?

Författaren och kulturikonen Suzanne Brøgger i ett samtal om Danmark, Norge och Sverige. Kommer Sverige bli mer likt sina grannländer?

Moderator: Jens Liljestrand

 

14:40 – 15:00

GEIR GULLIKSEN: HUR INTIMT FÅR MAN SKRIVA OM SEX?

Möt den norska stjärnförfattaren Geir Gulliksen, som med sin nya roman “Se på oss nu” skriver fram ett laddat passionsdrama om sex, skam och socialdemokrati.

Moderator: Jens Liljestrand

 

15:00 – 15:20

JOHANNES ANYURU: RELIGION OCH FRIHET

För romanen “De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” belönades Johannes Anyuru med Augustpriset. I nya essäboken tar han sig an nationalismens förödande kulturkrig.

Moderator: Anna Hellgren 

 

15:20 – 15:40

PATRIK SJÖBERG: DET INGEN SER

Föreläsaren, författaren och före detta friidrottaren Patrik Sjöberg har tillsammans med Rebecka Malm skrivit en bok om att vända svaghet till styrka.

Moderator: Gunilla Brodrej

 

15:40 – 16:00

SAMIR & VIKTOR: BORTOM RUBRIKERNA

Bokaktuella duon Samir Badran och Viktor Frisk har fått ett stort genomslag genom tv-såpor, Melodifestivalen och “Let’s Dance”. Men hur är livet bortom strålkastarljuset?

Moderator: Martina Montelius

 

16:00 – 16:20

GÖRAN ROSENBERG OCH HYNEK PALLAS: HÖGERVÅGEN

Högerpopulismen har nått framgång i Europa, inte minst i Sverige. Hur bjuder vi den bäst motstånd? Göran Rosenberg och Hynek Pallas, aktuell med boken “Ex. Migrationsmemoar 1977-2018”.

Moderator: Karin Olsson

 

16:20 – 16:40

ALEXANDRA PASCALIDOU: MAMMORNAS HISTORIA

Författaren och medieprofilen Alexandra Pascalidou har skrivit "Mammorna", en hyllad reportagebok som berättar om förorten ur mödrarnas perspektiv.

Moderator: Gunilla Brodrej

 

16:40 – 17:00

JANNE JOSEFSSON: LIVET I TV

Janne Josefsson har lämnat “Uppdrag granskning” efter 17 säsonger och ska nu reflektera över samhällsutvecklingen samt sin egen roll som granskande journalist i programmet “Josefsson”. Vad är det han kommer hitta?

Moderator: Sofia Dahlström

 

17:00 – 17:20

JAN GUILLOU OCH JENS LILJESTRAND: MOBERG OCH MORALEN

Vilken är den intellektuelles roll och plikt i offentligheten? Och vad kan man lära av Vilhelm Moberg i det avseendet? Författaren Jan Guillou samtalar med Jens Liljestrand, aktuell med Moberg-biografin “Mannen i skogen”.

Moderator: Karin Olsson

 

17:20 – 17:40

MARIKA CARLSSON: SÅNA SOM DU SKA INTE VA HÄR

Komikern Marika Carlsson har skrivit en bok om de tre händelser som kommit att prägla hennes liv. Om att som adopterad från Etiopien möta vardagsrasism och glåpord, om att växa upp inom frikyrkan och frigöra sig därifrån och att som vuxen kvinna komma ut som lesbisk.

Moderator: Sofia Dahlström

 

17:40 – 18:00

GLENN OCH ANTON HYSÉN: HA D GÖTT!

Far och son Hysén är aktuella med en egen realityshow i höst!

Moderator: Marcus Wulcan

 

Jonas Gardell kommer till montern på lördagen. Foto: STELLAN HERNER / NORSTEDTS

 

LÖRDAG 29/9

13:30 – 14:00

LIV STRÖMQUIST: DET KVINNLIGA GENIET

Serietecknaren, författaren och folkbildaren Liv Strömquists klassiker “Einsteins fru” firar 10-årsjubileum. Vad var det som hände egentligen?

Moderator: Anna Hellgren

 

14:00 – 14:20

JONAS HASSEN KHEMIRI: STACKARS PAPPA?

Jonas Hassen Khemiris nya roman “Pappaklausulen” har hyllats av kritikerna. Hur viktigt har hans eget föräldraskap varit i skrivprocessen?

Moderator: Karin Olsson

 

14:20 – 14:40

JONAS GARDELL: ETT SVINDLANDE MODERSPORTRÄTT

Kritikerkåren hyllar “Till minne av en villkorslös kärlek”, Jonas Gardells självbiografiska roman om sin mor. Möt författaren och Expressenmedarbetaren i ett samtal om ett författarskap i ständig utveckling.

Moderator: Jens Liljestrand

 

14:40 – 15:00

WITT-BRATTSTRÖM, MONTELIUS, GRANSTRÖM – EFTER METOO?

Författarna Ebba Witt-Brattström, Martina Montelius och Helena Granström om Sverige efter den omvälvande metoo-hösten 2017.

Moderator: Anna Hellgren

 

15:00 – 15:20

GUDRUN SCHYMAN: FÖDD FEMINIST?

Efter 40 år i politiken kommer nu Gudrun Schymans biografi “Det gäller livet”, som är skriven av journalisten Johanna Palmström. Vad minns Schyman bäst från alla år i toppolitiken?

Moderator: Karin Olsson

 

15:20 – 15:40

MÅNS ZELMERLÖW: EN RIKTIG GENTLEMAN?

Tillsammans med Alexander Wiberg har Måns Zelmerlöw skrivit en bok om den moderna gentlemannens mat och dryck, klädsel och livsstil. Men är gentlemannens tid verkligen nu?

Moderator: Sofia Dahlström

 

15:40 – 16:00

PETER ENGLUND: SVERIGES ÖDESTIMMA

Författaren och historikern Peter Englund är aktuell med en nyutgåva av sin klassiker “Poltava” om det svenska stormaktsväldets fall.

Moderator: Jens Liljestrand

 

16:00 – 16:20

JOJO MOYES – MÄSSANS HETASTE BÄSTSÄLJARE

Brittiska Jojo Moyes böcker trycks i miljonupplagor och sprids över hela världen. Hur är det att vara en bästsäljare – och borde vi ta romantiken på allvar?

Moderator: Jens Liljestrand

 

16:20 – 16:40

SILVANA IMAM: HIPHOPENS NATURKRAFT

Silvana Imam slog igenom med dunder och brak på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013 och är numera en av Sveriges tyngsta artister. I självbiografin “Silvana” förklarar hon varför “Silvana är ett svenskt kulturarv”.

Moderator: Anna Hellgren

 

16:40 – 17:00

NINA LEKANDER: SEXLIVET EFTER 50

Författaren och Expressenkritikern Nina Lekander är aktuell med essäboken “Trosbekännelser”, som kretsar kring sexualiteten efter klimakteriet.

Moderator: Anna Hellgren 

 

17:00-17:20

GRETA OCH KLIMATET

Greta Thunberg blev världsberömd när hon beslöt sig för att skolstrejka i protest mot klimatförstöringen. Möt henne tillsammans med hennes pappa Svante Thunberg i ett samtal om en ovanlig bok och en ovanlig skolstrejk.

Moderator: Gunilla Brodrej

 

17:20 - 17:40

HELENA GRANSTRÖM: KÄRLEKENS FYSIK

Författaren och Expressenmedarbetaren Helena Granström är aktuell med “Standardmodellen”, en roman om passion, främlingskap – och teoretisk fysik.

Moderator: Gunilla Brodrej

 

17:40 – 18:00

TOMAS BANNERHED: DEN ENSAMME MANNEN

Sju år efter debuten “Korparna” som fick Augustpriset är Tomas Bannerhed tillbaka med “Lugnet”, en roman om en allt ensammare man i Stockholm.

Moderator: Karin Olsson

 

Leif GW Persson kommer till montern på söndagen. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

SÖNDAG 30/9

14:00 – 14:20

SVEN WOLLTER: BRITTAS RESA

Skådespelaren Sven Wollter är tillbaka med en ny roman om socialisten Brita från Ådalen.

Moderator: Sofia Dahlström

 

14:20 - 14:40

OLA OCH ANNA ROSLING: FACTFULNESS – DE HAR RÄTT, DU HAR FEL

Möt Ola och Anna Rosling, paret bakom den hyllade boken “Factfulness”, skriven i samarbete med Hans Rosling innan hans bortgång 2017.

Moderator: Jens Liljestrand

 

14:40 - 15:00

LUNCH MED MONTELIUS LIVE!

Kulturtanterna Gunilla Brodrej och Martina Montelius spelar in ett avsnitt av sin legendariska podcast.

 

15:00 - 15:20

BJÖRN RANELID: FANTASTISKA BERÄTTELSER

Författaren och estradören Björn Ranelid är rykande aktuell med romanen “Fantastiska kvinnor i vattentornet”.

Moderator: Karin Olsson

 

15:20 – 15:40

LEIF GW PERSSON – PROFESSOR WILLE VINGMUTTER 

Författaren och Expressenprofilen Leif GW Persson om hur Gustavs grabb blev rikskänd kriminolog.

Moderator: Sofia Dahlström

 

15:40 – 16:00

BIRGIT NILSSON 100 ÅR! 

Estradören och författaren Mattias Enn samtalar om Birgit Nilsson och boken “Värp förs och kackla sen”.

Moderator: Gunilla Brodrej