Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Expressen Kultur normaliserar rasister"

Att låta Jan Sjunnesson och Mats Dagerlind replikera på granskningen av "Järva Pride" är att normalisera deras åsikter, skriver Henrik Johansson från sajten Inte rasist men.

Att låta Jan Sjunnesson och Mats Dagerlind replikera på granskningen av "Järva Pride" är att normalisera deras åsikter, skriver Henrik Johansson från sajten Inte rasist men.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Ett ord som varit populärt att slänga sig med, speciellt när det gäller SD, är "normalisering". Vi håller inte alltid med om hur ordet används, men finns det någon gång en verkligen ska diskutera normalisering så är det när Expressen upplåter sin kultursida åt rasister och homofober.

Under torsdagen släpptes Jan Sjunnesson och Mats Dagerlind in i kulturlivets "finrum" när de skrev en artikel på Expressen Kultur. Där fick de fritt "pinkwasha" hela sin egen historia, de fick fritt spelrum att låtsa som om de inte varit ledande personer i en homofobisk och rasistisk rörelse. I artikeln skriver Dagerlind och Sjunnesson:

"Vi är bekymrade över de kulturellt/religiöst relaterade och oförsonligt hatiska värderingar mot sexuella minoriteter som på senare tid etablerat sig i Sverige genom invandring från regioner i världen där den mångsexuella tolerans som präglar det svenska samhället helt lyser med sin frånvaro."


Homofobi är inget som kommit till Sverige med invandringen, den har funnits här hela tiden, den finns bland invandrare, religiösa och infödda svenskar. Den finns inom alla grupperingar av människor, det finns till och med homosexuella som är homofober. Men det som stör oss mest med denna formulering är att människor som varit frontfigurer i en rörelse som aktivt tryckt ner och spritt förakt mot hbtq-människor nu påstår att allt är invandrarnas fel. Dagerlind skrev till exempel: "att känna sexuell dragning till fel kön kan ju om man vill liknas vid att känna det till fel art" och "konstigt att sex mellan bror och syster är förbjudet när sex mellan två av samma kön inte är det". Sajten Avpixlat som Dagerlind driver tillsammans med Kent Ekeroth, och Sjunnesson jobbar med, har tidigare skrivit att homosexuella barnskötare ofta är pedofiler:

"Ett sätt är att söka sig till olika miljöer. Vissa manliga yrken har en större andel homosexuella. Unga tjejer kanske börjar spela fotboll eller ishockey. Manliga barnskötare är en grupp som jag anser att förskolechefer har ett särskilt ansvar att bevaka. En del av dem har svårt med sin identitet. Allt för ofta får vi läsa om övergrepp på barn på förskolor."


Vi skulle kunna ge exempel på dessa människors hbtq-hat och rasism tills ni får näsblod, men detta faktum har belagts in i döddagar och borde snarare ses som allmänt vedertagen fakta.

Mot denna bakgrund har vi en mycket enkel fråga. Expressen har många gånger skrutit över sitt engagemang för allas lika värde och antifascism, hur rimmar det med att ni nu upplåter plats åt några av Sveriges största opinionsbildare mot allas lika värde?


Henrik Johansson

Skribent på sajten "Inte rasist, men".