Michael Clauss, Tysklands ambassadör i Kina. Foto: Pressbild.Michael Clauss, Tysklands ambassadör i Kina. Foto: Pressbild.
Michael Clauss, Tysklands ambassadör i Kina. Foto: Pressbild.
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: HENRIK JANSSONUtrikesminister Margot Wallström. Foto: HENRIK JANSSON
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: HENRIK JANSSON
Jojje Olsson, författare och frilansjournalist bosatt i Taiwan. Foto: PRESSBILDJojje Olsson, författare och frilansjournalist bosatt i Taiwan. Foto: PRESSBILD
Jojje Olsson, författare och frilansjournalist bosatt i Taiwan. Foto: PRESSBILD

Europas ambassadörer höjer rösten för Gui Minhai

Publicerad

Ikväll gick den tyska ambassadören i Kina, Michael Clauss, ut till stöd för den svenske förläggaren Gui Minhai och sa att alla europeiska länder med närvaro i Kina stöder Sverige på denna punkt. 

Jojje Olsson hoppas att denna uppslutning kommer att få Margot Wallström att ge upp sitt tassande för Kina.

KINA | YTTRANDEFRIHET. Efter 842 dagar bröt utrikesminister Margot Wallström under måndagen slutligen tystnaden kring Gui Minhai på sitt i övrigt väldigt aktiva Twitter-konto. I meddelandet där hon kräver att Gui frisläpps så länkar utrikesministern även till sitt senaste offentliga uttalande, som blott är det andra sedan den svenska förläggaren försvann i oktober 2015.

Men det är också det andra offentliga uttalandet på bara två veckor. Det verkar nu som att Utrikesdepartementet till slut har insett att tyst diplomati – uppbackat med absolut ingenting – inte kommer ge några resultat. Särskilt sedan Kina i slutet av januari tackade för tystnaden genom att på nytt röva bort Gui mitt framför ögonen på två svenska diplomater.

När Wallström nu för en andra gång krävde att Gui släpps fri, så lät svaret från Kina lät inte vänta på sig. Under gårdagen avfärdade Kinas utrikesministerium uttalandet som "oansvarigt". Dess talesman Geng Shuang uppmanade Sverige att inse allvaret i situationen, och underströk den "vanhedrande roll" som han menar att vissa svenska individer spelar i detta fall.

Gui Minhai, svensk-kinesisk bokförläggare, tvingas "erkänna" brott i kinesisk propaganda-tv.Foto: CC-TV

Diplomater från EU-länder

Mina källor i Peking har under en tid vittnat om hur diplomater från andra EU-länder försöker övertala Sverige att utfärda skarpare offentliga uttalanden för att sätta press på Kina. Frustrationen har varit stor från många håll, där Guis öde inte främst ses som ett svenskt fall utan som ett fall för hela EU. Sverige har dock länge stretat emot och inte velat konfrontera Kina öppet.

Ikväll tog så den tyska ambassadören Michael Clauss bladet från munnen. "Att Kinas myndigheter behandlar en EU-medborgare på detta vis saknar tidigare motsvarighet. Det finns en utbredd rädsla för att dessa brott mot internationella lagar, samt vägran att tillåta konsulär hjälp, även kan drabba andra EU-medborgare i framtiden", sa Clauss till Süddeutsche Zeitung.

Tillsammans med den tyska tidningen kan Expressen som första publikation återge ambassadörens ord. Clauss underströk även att samtliga europeiska länder med närvaro i Kina står bakom Sverige på denna punkt. Är det verkligen så illa att Tyskland har behövt springa svenska myndigheters ärenden genom att försäkra stöd för Gui Minhais sak?

EU:s stöd

Att andra länder och organisationer länge stått förberedda att ge Sverige detta stöd kunde i alla fall ses när Wallström för första gången 23 januari krävde att Gui skulle friges. Genast backade USA, Tyskland och EU-delegationen i Kina upp den svenska utrikesministerns ord.

När Sverige nu inte bara i hemlighet utan även uttalat officiellt har hela EU:s stöd så finns det inte längre några ursäkter för att fortsätta gå försiktigt fram. Kina är ingalunda immunt mot åtgärder eller ens kritik, särskilt inte när detta sker på gemensam front.

Hanteringen av Gui Minhai utgör en ny nivå av förödmjukelser och övergrepp, även för Kinas regim. Om svenska myndigheter nu viker ner sig med hela EU i ryggen så kommer Michael Clauss värsta farhågor att besannas, och mer därtill.

 

Av Jojje Olsson

Jojje Olsson är författare och journalist baserad i Taiwan, sedan han svartlistats i Kina på grund av sin journalistik. Han är aktuell med boken "De kidnappade Kinasvenskarna".

 

LÄS MER - Karin Olsson: Svensken som frigavs och försvann 

 

GUI MINHAI

Gui Mihai är förläggare och författare, som skrivit ett flertal böcker om kinesisk politik. Efter massakern på Himmelska fridens torg flydde han från Kina till Sverige, och blev enbart svensk medborgare. I oktober 2015 kidnappades han av kinesiska agenter i Thailand. Gui drev då en framgångsrik förlags-och bokhandelsverksamhet i Hongkong med för den kinesiska regimen misshaglig litteratur. 24 oktober förra året meddelade Kina att man hade släppt Gui Minhai, men han befann sig då under övervakning och starka restriktioner. Han greps igen 20 januari i år då han var i sällskap med svensk ambassadpersonal. Gui Minhai lider av ALS. 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag