Europas ambassadörer höjer rösten för Gui Minhai

Michael Clauss, Tysklands ambassadör i Kina.
Foto: Pressbild.
Utrikesminister Margot Wallström.
Foto: HENRIK JANSSON

Ikväll gick den tyska ambassadören i Kina, Michael Clauss, ut till stöd för den svenske förläggaren Gui Minhai och sa att alla europeiska länder med närvaro i Kina stöder Sverige på denna punkt. 

Jojje Olsson hoppas att denna uppslutning kommer att få Margot Wallström att ge upp sitt tassande för Kina.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KINA | YTTRANDEFRIHET. Efter 842 dagar bröt utrikesminister Margot Wallström under måndagen slutligen tystnaden kring Gui Minhai på sitt i övrigt väldigt aktiva Twitter-konto. I meddelandet där hon kräver att Gui frisläpps så länkar utrikesministern även till sitt senaste offentliga uttalande, som blott är det andra sedan den svenska förläggaren försvann i oktober 2015.

Men det är också det andra offentliga uttalandet på bara två veckor. Det verkar nu som att Utrikesdepartementet till slut har insett att tyst diplomati – uppbackat med absolut ingenting – inte kommer ge några resultat. Särskilt sedan Kina i slutet av januari tackade för tystnaden genom att på nytt röva bort Gui mitt framför ögonen på två svenska diplomater.

När Wallström nu för en andra gång krävde att Gui släpps fri, så lät svaret från Kina lät inte vänta på sig. Under gårdagen avfärdade Kinas utrikesministerium uttalandet som "oansvarigt". Dess talesman Geng Shuang uppmanade Sverige att inse allvaret i situationen, och underströk den "vanhedrande roll" som han menar att vissa svenska individer spelar i detta fall.

Gui Minhai, svensk-kinesisk bokförläggare, tvingas "erkänna" brott i kinesisk propaganda-tv.
Foto: CC-TV

Diplomater från EU-länder

Mina källor i Peking har under en tid vittnat om hur diplomater från andra EU-länder försöker övertala Sverige att utfärda skarpare offentliga uttalanden för att sätta press på Kina. Frustrationen har varit stor från många håll, där Guis öde inte främst ses som ett svenskt fall utan som ett fall för hela EU. Sverige har dock länge stretat emot och inte velat konfrontera Kina öppet.

Ikväll tog så den tyska ambassadören Michael Clauss bladet från munnen. "Att Kinas myndigheter behandlar en EU-medborgare på detta vis saknar tidigare motsvarighet. Det finns en utbredd rädsla för att dessa brott mot internationella lagar, samt vägran att tillåta konsulär hjälp, även kan drabba andra EU-medborgare i framtiden", sa Clauss till Süddeutsche Zeitung.

Tillsammans med den tyska tidningen kan Expressen som första publikation återge ambassadörens ord. Clauss underströk även att samtliga europeiska länder med närvaro i Kina står bakom Sverige på denna punkt. Är det verkligen så illa att Tyskland har behövt springa svenska myndigheters ärenden genom att försäkra stöd för Gui Minhais sak?

EU:s stöd

Att andra länder och organisationer länge stått förberedda att ge Sverige detta stöd kunde i alla fall ses när Wallström för första gången 23 januari krävde att Gui skulle friges. Genast backade USA, Tyskland och EU-delegationen i Kina upp den svenska utrikesministerns ord.

När Sverige nu inte bara i hemlighet utan även uttalat officiellt har hela EU:s stöd så finns det inte längre några ursäkter för att fortsätta gå försiktigt fram. Kina är ingalunda immunt mot åtgärder eller ens kritik, särskilt inte när detta sker på gemensam front.

Hanteringen av Gui Minhai utgör en ny nivå av förödmjukelser och övergrepp, även för Kinas regim. Om svenska myndigheter nu viker ner sig med hela EU i ryggen så kommer Michael Clauss värsta farhågor att besannas, och mer därtill.


Av Jojje Olsson

Jojje Olsson är författare och journalist baserad i Taiwan, sedan han svartlistats i Kina på grund av sin journalistik. Han är aktuell med boken "De kidnappade Kinasvenskarna".


LÄS MER - Karin Olsson: Svensken som frigavs och försvann 


GUI MINHAI

Gui Mihai är förläggare och författare, som skrivit ett flertal böcker om kinesisk politik. Efter massakern på Himmelska fridens torg flydde han från Kina till Sverige, och blev enbart svensk medborgare. I oktober 2015 kidnappades han av kinesiska agenter i Thailand. Gui drev då en framgångsrik förlags-och bokhandelsverksamhet i Hongkong med för den kinesiska regimen misshaglig litteratur. 24 oktober förra året meddelade Kina att man hade släppt Gui Minhai, men han befann sig då under övervakning och starka restriktioner. Han greps igen 20 januari i år då han var i sällskap med svensk ambassadpersonal. Gui Minhai lider av ALS.