Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"EU och Turkiet är den verkliga skandalen"

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Ap
Mehmet Kaplan avgår som bostadsminister. Foto: Jessica Gow / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flyktingar i Grekland. Foto: Amel Emric / AP TT NYHETSBYRÅN

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) fick lämna regeringen på grund av sina turkiska kontakter.

Men EU – och Sverige – sitter fortfarande i Turkiets knä.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det har påpekats av flera: efter att Mehmet Kaplan fått lämna regeringen efter (bland annat) ha ätit middag med representanter för de Grå vargarna borde det vara Björn Söders tur. Riksdagens andre vice talman som har kramat SS-veteraner, jämfört homosexualitet med pedofili och hävdat att judar aldrig kan vara riktiga svenskar tycks dock sitta säkert.

Men Kaplans avgång öppnar framför allt dammluckorna till den existentiella avgrund som är EU:s flyktingavtal med Turkiet. Samma fascistiska gråvargar som firade iftar med Kaplan sprider i skrivande stund våld och skräck i kurdiska städer och byar – med den turkiska statens tysta medgivande. Och om det anses klandervärt att en svensk minister (SVT 18/4) regelbundet träffar en representant för Erdogans regim – vad är då inte ett avtal där EU betalar Turkiet för att bli av med flyktingar?

 

LÄS MER: Vad gjorde Kaplan i en svensk regering?

EU är beroende av Turkiet

Europeiska unionen, och Sverige, har gjort sig direkt beroende av en allt mer totalitär stat som fängslar journalister och människorättsaktivister och som bedriver krig mot den kurdiska minoriteten. Att samtliga oberoende instanser dessutom dömer ut Turkiet som osäkert för flyktingar spelar ingen roll – Europa tycks kunna gå med på vad som helst för att slippa ge utsatta människor beskydd.

I dag presenterade Human rights watch, HRW, en genomgång av den första tvångsdeportationen från den grekiska ön Chios till Turkiet tidigare i april. Det är nedslående läsning, och ett skolexempel på hur man kränker mänskliga rättigheter. Flyktingar har deporterats trots att de velat söka asyl, de har inte fått information om var de är på väg och vissa tvingades ut ur Grekland utan sina personliga tillhörigheter. HRW har försökt men misslyckats med att nå de deporterade i Turkiet.

Kritiken lär knappast stoppa EU, i så fall hade unionen inte låtit 46 000 människor sitta fast i bevakade läger sedan Makedonien stängde den så kallade Balkanrutten i mars. Samtidigt har flyktingtrafiken i sjöodugliga båtar mellan Libyen och Italien tagit fart.

Visst är det härligt med andrum?

 

LÄS MER: Skoningslös Erdogan vill stärka sin makt

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.