Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett värdigt monument över tsunamins offer

Nils Forsberg är konstredaktör på Expressens kultursida.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Vinnande minnesplats för flodvågskatastrofen, "Gravitational ripples".
Foto: LEA PORSAGER

Den danska konstnären Lea Porsagers verk "Gravitional ripples" blir nationell minnesvård över tsunamivågens offer.

Nils Forsberg ser konstverket som en värdig påminnelse om tillvarons skörhet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det blev ”Gravitational ripples” som vann tävlingen om en nationell minnesvård över offren för tsunamikatastrofen i Thailand 2004. 

”Helt outstanding”, skrev Peter Cornell här på Expressens kultursida när de fem finalförslagen presenterades i januari och ”ett konstverk i egen rätt (…) öppen för alla som en meditativ plats för att begrunda vårt kretslopp i kosmos”.

Det är bara att hålla med.

Konstnären bakom det vinnande förslaget, det vet vi nu, är danska Lea Porsager. Hon är född 1981, utbildad på konstakademin i Köpenhamn men också på Städelschule i Frankfurt under Daniel Birnbaums tid där. 

Inget konstverk kan mildra förlusten

Verket utgörs av en dubbelspiral och utgår från de gravitationsvågor som uppträder i rumtiden när svarta hål kolliderar. Men det förhåller sig också till Robert Smithsons ”Spiral Jetty”, uppfört i en saltsjö i Utah 1970 och emblematiskt för hela jordkonstgenren.

Det har i långa perioder legat under vattenytan och även Porsagers jordvallar kommer att ligga nära det naturliga landskapet och kanske döljas av snö. Men de svarta snittytorna kommer att påminna om monumentets diskreta närvaro.

Och, förstås om frånvaron. 543 svenskar dog julhelgen för drygt tolv år sedan. Inget konstverk kan mildra förlusten för de anhöriga, men ”Gravitational ripples” är ett mycket värdigt monument över deras minne. 

För alla oss andra är det en påminnelse om tillvarons skörhet.


Nils Forsberg är konstredaktör på Expressen.