Nils Forsberg är konstredaktör på Expressens kultursida. Foto: MIKAEL SJÖBERGNils Forsberg är konstredaktör på Expressens kultursida. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Nils Forsberg är konstredaktör på Expressens kultursida. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Vinnande minnesplats för flodvågskatastrofen, "Gravitational ripples". Foto: LEA PORSAGERVinnande minnesplats för flodvågskatastrofen, "Gravitational ripples". Foto: LEA PORSAGER
Vinnande minnesplats för flodvågskatastrofen, "Gravitational ripples". Foto: LEA PORSAGER

Ett värdigt monument över tsunamins offer

Publicerad

Den danska konstnären Lea Porsagers verk "Gravitional ripples" blir nationell minnesvård över tsunamivågens offer.

Nils Forsberg ser konstverket som en värdig påminnelse om tillvarons skörhet.

Det blev ”Gravitational ripples” som vann tävlingen om en nationell minnesvård över offren för tsunamikatastrofen i Thailand 2004. 

”Helt outstanding”, skrev Peter Cornell här på Expressens kultursida när de fem finalförslagen presenterades i januari och ”ett konstverk i egen rätt (…) öppen för alla som en meditativ plats för att begrunda vårt kretslopp i kosmos”.

Det är bara att hålla med.

Konstnären bakom det vinnande förslaget, det vet vi nu, är danska Lea Porsager. Hon är född 1981, utbildad på konstakademin i Köpenhamn men också på Städelschule i Frankfurt under Daniel Birnbaums tid där. 

Inget konstverk kan mildra förlusten

Verket utgörs av en dubbelspiral och utgår från de gravitationsvågor som uppträder i rumtiden när svarta hål kolliderar. Men det förhåller sig också till Robert Smithsons ”Spiral Jetty”, uppfört i en saltsjö i Utah 1970 och emblematiskt för hela jordkonstgenren.

Det har i långa perioder legat under vattenytan och även Porsagers jordvallar kommer att ligga nära det naturliga landskapet och kanske döljas av snö. Men de svarta snittytorna kommer att påminna om monumentets diskreta närvaro.

Och, förstås om frånvaron. 543 svenskar dog julhelgen för drygt tolv år sedan. Inget konstverk kan mildra förlusten för de anhöriga, men ”Gravitational ripples” är ett mycket värdigt monument över deras minne. 

För alla oss andra är det en påminnelse om tillvarons skörhet.

 

Nils Forsberg är konstredaktör på Expressen.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag