Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ett udda beslut i Jämtland

Lars Vilks och Marianne Lindberg De Geer.

|Hädelse| 


I november 1884 stod August Strindberg åtalad i Stockholms rådhusrätt för "hädelse mot Gud", efter att boken Giftas 1 påpekat att det som i nattvarden skulle vara Jesu blod i själva verket var vinet Högstedts Piccadon för 65 öre kannan. Han frikändes.

Nadezjda Tolokonnikova, 22, Maria Aljochina, 24 och Jekaterina Samutsevitj, 29, medlemmar i det ryska punk-kollektivet Pussy riot framförde i Frälsarkatedralen i Moskva en sång och dans och bad tillsammans till Jungfru Maria att driva bort president Putin från Ryssland.

För det har de i dagarna fått stränga fängelsestraff för huliganism motiverat av religiöst hat (!). Det religiösa Ryssland sägs vara kränkt.

Lars Vilks Rondellhundsprojekt sägs kränka religiösa i Sverige. Nu deltar länsmuseet i Östersund, Jämtli, i den kören. Först bjuder man in honom och 17 andra konstnärer, däribland undertecknad, för att sedan någon månad före vernissage gå ut med ett pressmeddelande att de "bokar av ett verk" av Vilks, det vill säga stoppar hans medverkan. Ledningen motiverar sitt beslut med detta: "Vilks planerade deltagande i en antimuslimsk konferens i New York, arrangerad av Sion (Stop Islamization Of Nations) samt Vilks mediekommentarer om islam."


Allting måste kunna undersökas i ett land, som vill kalla sig en demokrati. Och religion är ett område som makten sedan urminnes tider lierat sig med när det passat och vise versa. Sådana relationer bör och måste oavbrutet genomlysas, undersökas och resultaten offentliggöras av såväl konstnärer som forskare och journalister.

Själv säger jag med Taslima Nasrin, bangladeshisk författare med dödsdom över sig för sin kamp mot religiös fundamentalism:

"Alla religioner är uppfunna av män som vill tortera kvinnor. Det blir ingen bättre värld för kvinnor förrän alla religioner är borta från jordens yta."

Jag uppmanar mina medutställare på Jämtli att, som jag, lämna projektet "Udda & Jämt".


Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.