Lars Vilks och Marianne Lindberg De Geer.
Lars Vilks och Marianne Lindberg De Geer.

Ett udda beslut i Jämtland

Publicerad

|Hädelse|

 

I november 1884 stod August Strindberg åtalad i Stockholms rådhusrätt för "hädelse mot Gud", efter att boken Giftas 1 påpekat att det som i nattvarden skulle vara Jesu blod i själva verket var vinet Högstedts Piccadon för 65 öre kannan. Han frikändes.

Nadezjda Tolokonnikova, 22, Maria Aljochina, 24 och Jekaterina Samutsevitj, 29, medlemmar i det ryska punk-kollektivet Pussy riot framförde i Frälsarkatedralen i Moskva en sång och dans och bad tillsammans till Jungfru Maria att driva bort president Putin från Ryssland.

För det har de i dagarna fått stränga fängelsestraff för huliganism motiverat av religiöst hat (!). Det religiösa Ryssland sägs vara kränkt.

Lars Vilks Rondellhundsprojekt sägs kränka religiösa i Sverige. Nu deltar länsmuseet i Östersund, Jämtli, i den kören. Först bjuder man in honom och 17 andra konstnärer, däribland undertecknad, för att sedan någon månad före vernissage gå ut med ett pressmeddelande att de "bokar av ett verk" av Vilks, det vill säga stoppar hans medverkan. Ledningen motiverar sitt beslut med detta: "Vilks planerade deltagande i en antimuslimsk konferens i New York, arrangerad av Sion (Stop Islamization Of Nations) samt Vilks mediekommentarer om islam."

 

Allting måste kunna undersökas i ett land, som vill kalla sig en demokrati. Och religion är ett område som makten sedan urminnes tider lierat sig med när det passat och vise versa. Sådana relationer bör och måste oavbrutet genomlysas, undersökas och resultaten offentliggöras av såväl konstnärer som forskare och journalister.

Själv säger jag med Taslima Nasrin, bangladeshisk författare med dödsdom över sig för sin kamp mot religiös fundamentalism:

"Alla religioner är uppfunna av män som vill tortera kvinnor. Det blir ingen bättre värld för kvinnor förrän alla religioner är borta från jordens yta."

Jag uppmanar mina medutställare på Jämtli att, som jag, lämna projektet "Udda & Jämt".

 

Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se

 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag