Christoffer Bohman, biträdande områdeschef för polisen i Järva.
Christoffer Bohman, biträdande områdeschef för polisen i Järva.

"Ett större problem hur visitationer uppfattas"

Publicerad

Polisen i Järva svarar om stop and search, som Per Wirtén undersöker i ett reportage.

Christoffer Bohman är biträdande områdeschef för polisen i Järva. 

Möter du kritik mot stop and search från människor som bor i fattiga stadsdelar?

– Definitivt. Att bli visiterad är en integritetskränkande åtgärd, därför finns också ett grundlagsskydd och det krävs skälig misstanke. I dag styrs vårt arbete av de rättsreglerna. En magkänsla hos polisen eller att den utsatta är tidigare dömd eller befinner sig på en viss plats räcker inte som orsak.

Hur ser du på deras kritik?

– Jag har mött människor som känner sig kränkta och stigmatiserade, eftersom de uppfattar grunderna som andra än polisen gör. Vi talar om två sidor av samma mynt. Och visst kan vi bli bättre på att respektera deras sanning, precis som att vi behöver förklara vår tydligare. Det är ett större problem hur visitationer uppfattas än hur de görs.

– Det förekommer säkert enstaka visitationer som görs på felaktig grund. Men i det stora hela följs rättsreglerna. Används de felaktigt sjunker förtroendet för oss och kan även utlösa oroligheter. Så det är viktigt. 

Kriminologen Leandro Schclarek Mulinari drar slutsatsen att det här i huvudsak drabbar människor i fattiga stadsdelar, med mörk hudfärg och som klär sig på visst sätt. 

– På torget i Rinkeby sker droghandeln öppet. Och här bor mest människor med annan etnicitet. Så i praktiken är det de som drabbas.

 

Läs Per Wirténs reportage om stop and search här.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag