Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ett ögonblick Dan Hallemar,

Dan Hallemar.
Foto: Ylwa Yngvesson

Expressen-medarbetare och chefredaktör för tidskriften Arkitektur som i dag lanserar "Staden", en podd om stadsplanering.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Expressen-medarbetare och chefredaktör för tidskriften Arkitektur som i dag lanserar ”Staden”, en podd om stadsplanering. I samarbete med Sveriges arkitekter.


Vad kommer första avsnittet att handla om?

– Kiruna. Jag och urbanhistorikern Håkan Forsell, som utgör själva kärnan i podden, pratar om en stad som var hela Sveriges angelägenhet när den byggdes och som nu sjunker men räddar sig upp på en lång gata som börjar vid Ica Maxi. Och om män som slinker ur sina skoteroveraller och kliver in på kaféer.


Hur ser den ultimata staden ut?

– Den har långa raka gator som slutar vid vatten, den har många bortglömda bakgator där man kan gömma sig, en höjd man kan kliva upp på, den har parker som är så stora att de räcker en hel söndag, den har en tunnelbana som tar en långt bort till platser där stadskärnans självgodhet släpper och nya saker händer.


Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Gratis kollektivtrafik i Stockholm.


FOTNOT. Podden kan hittas och avlyssnas här.