Ett irakiskt Hiroshima

Publicerad
Uppdaterad
Nina Lekander noterar att inga svenska medier har rapporterat om att cancer- och missbildningsnivåerna i dag är värre i den irakiska staden Falluja än vad de var i Hiroshima och Nagasaki efter 1945.
Så har även Hiroshimadagen passerat utan att svenska mainstreammedier –  i likhet med New York Times men till skillnad från brittiska och franska medier – med en rad har nämnt studien "Cancer, infant mortality and birth sex-ratio in Fallujah, Iraq 2005-2009" som publicerades för några veckor sedan i International Journal of Environmental Studies and Public Health.

Den visar att de människor som återstår i den av USA 2004 massakrerade irakiska staden Falluja lider av cancer, leukemi, barnadödlighet och missbildningar i högre grad än överlevarna i Hiroshima och Nagasaki. Med allra största sannolikhet är detta en följd av amerikanernas användning av utbränt uran och vit fosfor i attacken. Skadornas art och formerna av cancer är av samma slag som de i Japan efter 1945.

Angreppet på Falluja var en kollektiv bestraffning (och därmed ett krigsbrott) och drabbade män, kvinnor och barn med omvittnad brutalitet. Samt alltså en generation ännu ofödda i den stad som då omfattade 425 000–600 000 invånare men som i dag beräknas till uppåt 300 000.
Och ännu ligger staden i ruiner. Avloppssystemet fungerar till exempel inte. Det förgiftade vattnet orsakar diarréer, tuberkulos, tyfys och andra epidemier.
Rapporten kommer just när USA planerar att trappa upp våldet i Afghanistan. En av befälhavarna där, general James "Mad dog" Mattis, var ledande även i Falluja och är känd för uttalandet:

"– It's fun to shoot some people ... You know, it's hell of a hoot".
Om detta och om nyfödda med tre huvuden bör vi berätta.

FOTNOT. Studien är skriven av Chris Busby, Malak Hamdan och Entesar Ariabi och finns att läsa på mdpi.com.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag