Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ett inferno för oss

DMITRI PLAX skriver om situationen i Ukraina.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

DMITRI PLAX om ett Ukraina som brinner för demokrati

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

De dramatiska bilderna från Kiev har etsat sig fast på näthinnan. Sällan har ett inferno varit så avskräckande bildmässigt. Så – i ordets direkta bemärkelse – fruktansvärt vackert.

I Sverige diskuteras det livligt vilka demonstranterna är. Huruvida de är nazianstrukna högerextremister eller inte. Man frågar sig om den nuvarande makten är legitim, om konflikten ligger i motsättningar mellan de västra och östra delarna av landet, mellan de som talar ryska och de som föredrar ukrainska. Man vill förstå, men vill gärna ha två sidor, någon att hålla på och någon att beskylla.

I de "gamla" demokratierna hände, tack och lov, något liknande för så länge sen. Man tycks ha glömt vad en folkresning betyder. Att ett folk, en nation innefattar väldigt olika grupper (ja, även nazister och andra extremister, tyvärr), och om alla dessa grupper är representerade i ett uppror så är det just det som skänker upproret dess rättmätighet gentemot vilken makt som helst – även om den makten vid ett tidigare tillfälle har valts helt demokratiskt. Ty folket är maktens urkälla.


Vi har demokrati. Och vi vill gärna att andra ska ha det. Vi hejar på den demokratiska utvecklingen i omvärlden, vi uppmuntrar den. Men när den väl inträffar så verkar vi inte veta vad vi ska göra med den. För ibland, eller faktiskt rätt ofta, sker den utvecklingen explosionsartat, det händer något, det börjar brinna.

Det är förvånande att det demokratiska Europa inte har någon som helst beredskap när den av detta Europa främjade förändringen äntligen sker. Det är upprörande hur lama och handfallna de demokratiska länderna verkar. Det är beklämmande att europeiska demokratier fastnar i interna diskussioner och flyr sitt ansvar.

Protesten i Ukraina har ett namn. Den heter Euromajdan och det är ingen tillfällighet. De demokratiska värderingarna som förknippas med det moderna Europa har slagit rot i Ukraina. Ukraina brinner för de värdena. Ukraina brinner för oss.


DMITRI PLAX


Dmitri Plax är författare, konstnär och medarbetare på Radioteatern. Född i Minsk, Belarus. Hans senaste bok är "Re citat iver" (Ersatz, 2012)