Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett grönt måste

Alexandra Sundqvist läser en bok om små trädgårdsmästare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är en sak som har tagit upp treåringens intresse särskilt den här våren. Det är en kärna och en deciliter blomjord i en mjölkkartong.

Ett blivande avokadoträd, vilket varje morgon inspekteras under andaktsfull tystnad - trots att det tagit drygt två månader enbart för kärnan att spricka. Eller kanske just därför. De skenande solrosorna intill bryr han sig inte alls om, medan väntan på trädet närmast går att ta på. Liksom allvaret i ritualen att vattna det med blomsprutan.

 

Parallellt läser vi småbarnsboken "Svea planterar" av Linda Palm, med bild av Jessica Lindholm, om en lika ivrig - men något yngre - odlare. En steg för steg-instruktion för den lilla trädgårdsmästaren med en sammanfattning i bilder på sista uppslaget. Tydligare kan det inte bli. Helt klart ett grönt litet måste för alla små odlare som tycker väntan är spännande men lång.

 

Alexandra Sundqvist

kulturen@expressen.se