Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett ”fuck you” till god smak och måttfullhet

Björn Ranelid.
Foto: /IBL / /IBL
Philip Warkander.
Foto: OLLE SPORRONG

För den man som vill vara sexig men ändå dressad finns en nygammal lösning.

Philip Warkander ser den uppknäppta skjortan göra comeback sommaren 2020.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURSPANING. På 90-talet var det populärt bland unga män att hasa ner byxorna. Jeansen skulle balansera på stjärten så att minst en decimeter kalsongtyg stack fram. Trenden kom från amerikansk skejtkultur och bruket gick delvis att förstå som en manlig längtan efter en motsvarighet till kvinnas dekolletage. Kvinnans byst skapar en naturlig dramaturgi som mannen saknar. Med de nedhasade byxorna kunde även 90-talets ynglingar få känna sig som sexobjekt. 

90-talet må vara det decennium som mest av alla hemsöker samtidsmodet, men exponerade mansstjärtar tillhör inte de trender som överlevt tidens tand. Dagens stilmedvetna män vet i stället att klä sig i vida byxor med kyskt höga midjor. Gärna i naturfibrer och från obskyrt märke. 

Men, vad gör den man som ändå vill känna sig sedd och en smula sexig? När inte stussen längre kan visas upp har det i stället blivit populärt att knäppa upp en extra skjortknapp, så pass att betraktaren till och med kan ana magens övre del. 

Det anses osmakligt och opassande att göra sig sexig, inte minst i kulturelt kreddiga miljöer.

Det exponerade mansbröstet är dock inget nytt påfund. Redan manliga stilikoner som 60-talets Alain Delon, 80-talets Tom Selleck och 00-talets Jude Law visste att förstärka sin sex appeal genom att (delvis) visa bröstet. I Sverige har vi Björn Ranelid, vars brunbrända, tatuerade bringa – motivet är en vrålande tiger – visas upp genom en ständigt uppknäppt skjorta. 

Bäst gör sig trenden i internationella jetset-miljöer, nära en turkos havskant eller invid en infinty pool. Men, tack vara coronarelaterade reserestriktioner går det denna sommar utmärkt att se looken även på svenska uteserveringar. Helst ska skjortan vara vit, i bjärt kontrast till den gyllene huden under. Vissa föredrar att låta brösthåret växa fritt, andra vaxar noggrant och regelbundet, för att demonstrera hur kroppen mödosamt skulpterats på gym. 

Som så ofta när kroppen syns förknippas trenden med vulgaritet. Det anses osmakligt och opassande att göra sig sexig, inte minst i kulturellt kreddiga miljöer. Bäst anses det att vara lagom påklädd. Kanske är det just därför jag gillar trenden – den är ett inte särskilt subtilt ”fuck you” till både måttfullhet och god smak. 

Philip Warkander är lektor i modevetenskap, författare och medarbetare på Expressens kultursida.