Förklädd. Lady Gaga skiftar ständigt uteende. Foto: Evan Agostini
Förklädd. Lady Gaga skiftar ständigt uteende. Foto: Evan Agostini

Ett dåligt drag

Publicerad

Hanna Johansson tolkar Lady Gagas dubbla budskap.

Lady Gaga är en artist som jag tänker mig att jag hade kunnat tilltalas av intellektuellt för kanske två-tre år sedan, men det gjorde jag inte, och nu har jag blivit äldre och bytt smak.

Orlan.Foto: Joe Kohen
Men på den tiden delade jag hennes fascination för reinkarnation. Att välja sitt öde. En extremare form av Lady Gagas ständiga pånyttfödelse - som ändå alltid sker inom samma Mugler-dekorerade ram, inget av de största tabun (att vara kvinnlig popstjärna och inte vara smal, sexig, etcetera) bryts på allvar - är den franska konstnären Orlans plastikkirurgiperformance på 90-talet.

Orlan lät sig opereras för att likna kvinnobilder genom konsthistorien: samma haka som Botticellis Venus, samma näsa som Géromes Psyke, samma panna som Mona Lisa. Hon kallade konstverket för "The reincarnation of Saint Orlan" och beskrev sin identitet som "nomadic, mutant, shifting, differing".

"Jag är en kvinna med ett val", sjunger Lady Gaga på låten "Burqa" som läckte för några dagar sedan. I det här sammanhanget sjunger hon i egenskap av någon sorts muslimsk drag-persona som hon tagit på sig, vilket är problematiskt - först och främst för att burkan reduceras till just drag.

 

Men samma mening skulle kunna plockas ur nästan alla hennes låtar, den ringer genom hela hennes popkarriär. Estetikens budskap är dubbelt. Å ena sidan är du fin som du är, rätt som du är, born this way och här för att stanna. Å andra sidan det romantiserade omstöpningsprojektet, hyllandet av det som är fejk, det som är föränderligt av val och inte av den obönhörliga tiden. Av val till. Aldrig från.

Den egyptiska feministen och författaren Nawal El-Saadawi har kallat smink och plastikkirurgi för "the postmodern veil", där sminkets och slöjans kulturella funktion är likställd: kvinnokroppen och det kvinnliga ansiktet är projektionsytor hur man än vrider och vänder på dem, bakom burkan såväl som under foundationlagret.

"Min slöja skyddar mitt vackra ansikte", fortsätter Lady Gaga i "Burqa", men i just hennes fall skyler den varken mer eller mindre än en klänning av kött eller löstagbara kindben. Cykeln är inte bruten. En reinkarnation i ordets rätta bemärkelse.

 

Hanna Johansson

kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag