Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Essy Klingberg

Elon Musk trollar börsen med kryptovalutorna

Techentreprenören Elon Musk har på Twitter kallat dogecoin för ”folkets valuta”.
Foto: BRITTA PEDERSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Essy Klingberg.
Foto: Privat

Efter Elon Musks medverkan i Saturday night live har kryptovalutan ”dogecoin” rasat på börsen. 

Essy Klingberg konstaterar att finansvärlden blivit alltmer sammanlänkad med populärkulturen.

KOMMENTAR. De senaste månaderna har intresset för kryptovalutor ökat lavinartat, efter att en rad tunga investerare köpt bitcoin för stora summor. Men kryptovärlden är en djungel, något som inte minst framgått under helgens turer kring skämtvalutan dogecoin. 

Dogecoin lanserades år 2013, och är en av flera mindre kända kryptovalutor som framträtt vid sidan av Bitcoin. Från början torgfördes den som en skämtvaluta, men efter att ha hyllats på Twitter av Elon Musk har prisökningen tagit fart. I år har valutans värde stigit med omkring 14 000 procent, men i helgen tog raketfärden en plötslig vändning. I ett sketchframträdande under lördagens avsnitt av det amerikanska humorprogrammet Saturday Night Live kallade teslagrundaren dogecoin för en hustle, ungefär en svindel, och under dygnet som följde rasade valutans värde. Att kryptokurserna är extremt volatila är knappast någon nyhet, men lördagens liveframträdande visade att finansvärlden och populärkulturen kommit att bli tätt sammanlänkade.

För kryptoruschen förstås kanske bäst som en populärkulturell rörelse. Förespråkarna utgör på många sätt en egen subkultur med en egen jargong, egna internskämt och egna symboler, och i rörelsens centrum står Elon Musk. Enligt de frälsta är han hälften investeringsprofet och hälften komiskt geni, och under de senaste åren har börsen reagerat starkt på såväl officiella uttalanden som twitterskämt. Hans utspel får både Teslas och andra företags aktiekurser att fluktuera, och följarna hejar ivrigt på.

Dogecoin är världens fjärde största kryptovaluta.
Foto: COSTFOTO / EPA / TT / LIU JUNFENG

För den enskilde investeraren kan uttalandena få förödande konsekvenser, och på Twitter har en rad användare anklagat honom för att leka Gud med folks livsbesparingar. Men det finns också något befriande med hans oberäknelighet: Genom sina utspel åskådliggör Elon inte bara kryptokursernas volatilitet, han blottlägger också hela börsens ängslighet. Det är en ängslighet som man kan tjäna stora pengar på, och den mekanismen gör att hans utlåtanden kan få omfattande effekt, oavsett hur välgrundade de är.

Inför kryptokurserna tycks vi alla stå rätt rådvilla, alla utom Elon Musk.

Börsen blickar alltid framåt. En aktiekurs speglar inte ett befintligt värde, utan det värde som förväntas bli. Ingen vet det här bättre än Musk, vars företag Tesla ofta anklagas för att vara övervärderat. På samma sätt är kryptovalutornas värde högst omtvistat: En del menar att de kommer utgöra hjärtat i framtidens digitala ekonomi, andra menar att krypto är en bubbla som snart kommer att spricka. 

Jag frågade nyligen en oljeentreprenör huruvida krypto var en bra framtidsinvestering eller inte. Han verkade lika osäker som jag, och svarade att han tjänar pengar på olja men tvättar sina händer med kryptovaluta. Jag förstod inte riktigt vad han menade, och tror inte han gjorde det heller. Det som skilde oss åt var att han hade råd att förlora avsevärt mer pengar än jag. 

En annan bekant, som jobbar inom startupvärlden, intygar att krypto är framtiden. Eller, hon är också ganska osäker, men betonar att hennes företag inom kort kommer lansera en egen kryptovaluta, eftersom man inte vill vara sist på bollen. 

Inför kryptokurserna tycks vi alla stå rätt rådvilla, alla utom Elon Musk. 


Essy Klingberg är kulturjournalist och medarbetare på Expressens kultursida. 




Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=83138&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.