Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erkänn Tsichanouskaja som president i Belarus

Författaren Dmitri Plax har sitt ursprung i Belarus.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Demonstranterna i Belarus möts med stor brutalitet.Foto: TASS / VALERY SHARIFULIN/TASS/SIPA USA
Aljaksandr Lukasjenka bad i veckan Vladimir Putin om hjälp när de möttes i Sotji.Foto: TASS / SipaUSA
Svjatlana Tsichanouskaja.Foto: VALDEMAR DOVEIKO / EPA / TT
Maskerad polisman i Minsk.Foto: TASS / VALERY SHARIFULIN/TASS/SIPA USA SIPA USA

Dmitri Plax efterfrågar hårdare tag från omvärlden för att stoppa våldet i Belarus.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Motstånd mot våld är ett måste och det motståndet kan yttra sig i små eller stora beslut – huvudsaken är att aldrig acceptera godtyckliga våldshandlingar. I mer än en månad nu har folk i Belarus demonstrerat, helt fredligt. Den belarusiska staten svarar med att bli än mer brutal, ge sig på kvinnor, slå sönder, fängsla, döda egna medbörjare. 

Eller med våld kasta ut dem ur landet som i fallet med Koordinationsrådets medlem Volha Kavalkova. Kavalkova befinner sig i Stockholm just nu och träffar bland andra utrikesministern Ann Linde som på sin officiella Facebooksida skriver: ”Vi diskuterade vägen framåt mot en nationell dialog.”

Hur mycket statligt våld krävs det?

Jag vill minnas att den nederländske 1600-tal filosofen Baruch Spinoza tyckte att staten fungerar ungefär som en människokropp. Det kan te sig som en ganska självklar liknelse: hjärnan – regering, händerna – arbetare och så vidare. Men om den kroppen, staten, är en blodtörstig skurk, vad ska man göra då? Jag menar – om man blir knivhuggen på gatan, ska man då begära ”en dialog” med gärningsmannen?

Ann Linde fortsätter sitt Facebookinlägg med följande: ”Förtryck och våld mot fredliga demonstranter och opposition är helt oacceptabelt.” Låter onekligen rätt och vackert. Men vad är handlingen bakom dessa ord? Hur mycket statligt våld krävs det för att våra politiker både här hemma och på EU:s nivå ska göra något utöver deklarationer och vackra formuleringar? 

Från Ann Lindes Facebook-sida.

Jag är ingen politiker, men detta är ett förslag: stoppa alla handelsoperationer med den belarusiska regimen, frys alla statliga belarusiska tillgångar utomlands, kalla in alla belarusiska ambassadörer i EU-länderna till respektive lands UD, garantera belarusiska tjänstemän som går över till folkets sida amnesti och ekonomiskt stöd, ha samtal enbart med Tsichanouskaja och hennes folk och erkänn henne som belarusisk president de jure.

Till att börja med.

 

Dmitri Plax är författare, översättare och radioproducent, samt medarbetare på Expressens kultursida. Han är aktuell med boken ”Peter. Tid”.

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=72195&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter därute oavsett kön.