Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eric Schüldt: "Jag lyssnar bara på sjörapporten"

AKTUELL MED NY SÄSONG. Eric Schüldt, programledare i "60 minuter".

Kommer podcastarna att slå ut FM-radion? 

Veckans Kultur-Expressen gästas av radiojournalisten Eric Schüldt, aktuell med en ny och avslutande säsong av intervjupodcasten "60 minuter".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV-SAMTAL | LJUDMEDIER. Eric Schüldt är känd både från sitt program "Text och musik" i P2 och som podcastare med Expressens "60 minuter", samt fristående "Myter och mysterier".

I Kultur-Expressen samtalar han med Expressens kulturchef Karin Olsson om radiomediets framtid.

– Jag minns när du och jag drog i gång "60 minuter" för tre, fyra år sedan. Då kände jag: "Det här är bra, men vi är lite sent för sent ute. Tåget har gått, det här med podcast kommer inte att hålla så länge." Det var givetvis tvärtom, säger han.

Efter det har det växt fram en strid ström av podcastar, inte minst med långa intervjuer. "Söndagsintervjun", "Fredagsintervjun", "Spotlight" och "DN intervju" är några av de mest kända exemplen. 

Eric Schüldt menar att podcasten som format har en närmast unik förmåga att nå ut och beröra människor. Det fördjupade och smalare kan hitta sin publik, som ibland visar sig vara större än någon anat.

–  Jag har gjort väldigt mycket olika saker, men är det något jag blir stoppad på gatan för är det "Myter och mysterier", som jag trodde skulle vara supersmalt, säger han.

FM-radio i rörig tid

Själv är Schüldt en traditionell radiolyssnare, och han tror att FM-radion har sin självklara plats som trygghet i en rörig medietid.

– Jag har blivit mer konservativ. Jag lyssnar bara på sjörapporten! Nämen, lite så är det. När man jobbar med det här och lever mitt inne i det måste man skärma av sig.

Nästa vecka har den sista säsongen av "60 minuter", en serie intervjuer i tidlösa frågor med Sveriges största kulturpersonligheter, premiär. Totalt kommer alla säsonger att omfatta 50 personer. 

– De första namnen i den nya säsongen blir Kerstin Ekman och Lena Andersson. Sedan får det bli en överraskning. Det är fint att vi slutar med 50 program. Jag hade inte klarat av att göra fler.

– Några av intervjuerna som jag gjorde i första säsongen hade jag laddat för i fem, tio år eller mer. Redan när jag var tonåring tänkte jag att "om jag någon gång får göra en lång intervju med P O Enquist ska jag ställa den här frågan". 

Knausgård fastnade

Eric Schüldt berättar att Knausgård-intervjun är den som hittills har fastnat mest hos publiken. 

– Det var så ovanligt att han vid några frågor som jag ställde blev helt ställd. Det har jag inte varit med om så många gånger. Han lade sig helt platt.

Det var när Eric Schüldt presenterade en kristen läsning av Knausgårds litteratur som han blev överrumplad, men höll med om analysen. Andra kanske minns Knausgård-intervjun för hans uttalande om att "alla män som träffar en kvinna undrar hur det är att ligga med henne". 

– Det som gör en intervju levande är när det finns en ohygglig närvaro. När det i rummet kring mikrofonen kan sägas saker som inte kan sägas någon annan stans. Det är själva nerven, säger Eric Schüldt. 

 

Se hela samtalet i tv-spelaren ovan. 

 

KULTUR-EXPRESSEN

Häng med i de senaste kultursamtalen! Kultur-Expressen summerar och fördjupar en debatt per vecka med kunniga kulturpersonligheter eller andra experter i studion. Kultur-Expressen finns också som podcast. Programledare: Kulturchef Karin Olsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!