Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erfarenheter av rasism är en spetskompetens

Juliet Atto.Foto: Vanessa Almeida / Copyright 2019 Vanessa Almeida. All rights reserv

SR-uppropet har orsakat en debatt om representation och rekrytering i svenska medier. 

Juliet Atto ser en diskussion som aldrig riktigt lämnar sandlådenivån.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Diskussionen om strukturell rasism och representation i Sverige har alltid varit på en sandlådenivå. Nu menar jag inte att förminska förskolebarn, de förtjänar (och vet säkert) bättre, men samma gamla debatt om rasism blossar upp vartannat år och alltid med samma inledning: ”finns den… även här… i Sverige?” 

Det belyser också Patrik Lundberg (Expressen, 29/9) med anledning av uppropet på Sveriges Radio, där 39 nuvarande och tidigare medarbetare har gått ihop för att synliggöra och protestera mot rasismen på företaget samt den undermåliga representationen bland anställda och hur det påverkar nyhetsrapporteringen. Nyligen kom även över 40 andra medarbetare ut i ett öppet brev i DN i solidaritet med deras kollegers upprop (DN 29/9). 

Då frågan är en del av ett större problem, bör förstoringsglaset landa på svenska mediehus generellt och hur normativa de är. Nyanserade skildringar av olika minoritetsfrågor och grupper är något som minst sagt brister hos svenska medier, vilket inte är konstigt när en ser hur homogena redaktionerna är, och hur vitheten sträcker sig bredare ju högre upp en går. SR-uppropet väcker också frågan om vad som värderas när det kommer till rekryteringar. SR:s ledning konstaterar att det endast handlar om kompetens, men vad exakt innebär det? 

Absolut, alla borde kunna (med rättvisa) rapportera och skriva om allt.

Det finns ovärderlig kunskap som inte går att läsa till sig i böcker eller lära sig om på en högskoleutbildning. Därför är levda erfarenheter av rasism, och av andra förtryck, en spetskompetens och bör prioriteras som det. Så klart behövs en grundläggande kompetens, som en kan få med relevant utbildning och arbetslivserfarenhet (om en kommer så långt). 

Det handlar förstås heller inte om mångfald för mångfaldens skull, eller det ännu mer bedrövliga ordet kvotering. Det handlar om nyanserade samhällsskildringar och analyser. Det handlar om att förstå att olika personer bidrar med olika nätverk och infallsvinklar som endast gynnar medier och samhället i stort.

Cilla Benkö, vd på Sveriges RadioFoto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

”Du behöver inte vara smålänning för att rapportera om Småland”, påstår vd:n Cilla Benkö och company (Expressen, 29/9). Visst, men det går inte att förneka att någon som är uppvuxen i Småland vet saker som jag som stockholmare inte bara kan researcha mig till och kan därmed visa på en bredare bild av länet, dess människor och kultur.  Om personer som har en djupare förankring i vissa ämnen och områden, och därmed kan skildra dem på ett mer balanserat sätt, får den möjligheten att göra det så kan någon som inte har en direkt koppling också lära sig av det så kunskap fördelas.

Absolut, alla borde kunna (med rättvisa) rapportera och skriva om allt. Den verkligheten är vi dock långt ifrån, och faktum är att vi bär med oss våra bakgrunder, underliggande fördomar och referensramar var vi än går, också vi som har valt journalistyrket. Även de som jobbar inom public service och ska vara ”opartiska”. 

Det är ingenting som behöver vara negativt i sig om det ärligt bemöts och förvaltas på rätt sätt. För om SR verkligen vill uppfylla sin vision – och skyldighet – om ”fler röster och starkare berättelser för en större förståelse” måste de börja med sitt eget hus.

 

Av Juliet Atto 

Juliet Atto är skribent och journalist.

 

 

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=73550&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.