En visuell exposé över bilderna av ett folkkärt barn

Foto: ROLF ADLERCREUTZ
Foto: / _GUNILLABERGSTRÖM_BOKMAKAREN.JPG
Gunilla Bergström.

Gunilla Bergström ställer ut sina originalverk på Akvarellmuseet i Skärhamn.

Isa Andersson lägger märke till illustrationernas särskilda styrka.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | KONST. Det blir föga överraskande Alfons, Alfons och Alfons när Gunilla Bergström för första gången visar några av sina originalbilder på ett museum. Och lite Bill och Bolla och ett stänk socialrealism då debutboken från 1971, Mias pappa flyttar, får inleda den strikt kronologiska utställningen. Redan här hittar Bergström den teknik som hon kommer att luta sig emot i resten av sitt verksamma liv – collaget.

Ur "Alfons och hemlige Mållgan".
Foto: Illustration Gunilla Bergström.

Små skärvor av verklighet i form av tyg, färgat papper och tapeter smyger sig in i den tecknade bilden och tillför kontrast, djup och liv. Öga mot öga med alla blottade bildlager, revor och skarvar uppstår en värld som nästan ploppar upp ur papperet. Plattare, proffsigare och faktiskt mindre uttrycksfulla, blir bilderna i tryckt form. De lite ojämnt utklippta pappersfigurerna, ficklampans klargula ljuskägla och mörkret och skuggorna som skapas genom lager på lager-teknik förlorar en del av sitt liv.


LÄS MER – Gunilla Bergström försvarar Jan Lööf: Det är de vuxna som stör sig


I utställningen presenteras verk ur 14 böcker (1971-2005) och vid varje bildserie ges också möjlighet att bläddra i den färdiga bilderboken. Färgskala och beskärning skiljer sig ofta åt, och det blir tydligt att kompositionen fyller en praktisk funktion som ämbar för texten. I utställningen ligger annars fokus på bilden i egen rätt, vilket är ett tydligt ställningstagande, som förtjänar respekt.

Inga utställningstexter

Men man har varit så mån att framhålla bilden att man förbiser annat. Vid sidan av en kort introduktion finns varken utställningstexter eller information om material och utförande. 

Ur "Där går tjuv-Alfons".
Foto: ILLUSTRATION GUNILLA BERGSTRÖM

Jag kan inte låta bli att sakna en fördjupning av Gunilla Bergströms metod. Den anas mellan lagren, och några glasbord med manus och skisser till "God natt, Alfons Åberg", debutboken om den lilla pojken som inte vill sova, är fullklottrade med måttangivelser, skärmärken och anteckningar och ger en intressant inblick i det gryende författarskapet. 

Bakgrund som journalist

Bakgrunden som journalist visar sig också i känslan för uppslag och layout. Här ges en inspirerande inblick i den kreativa processen, men den som suktar efter fakta om exempelvis dåtida tryckteknik, som ju framtvingade Gunilla Bergströms tillvägagångssätt, får söka informationen på egen hand. Det är synd.


LÄS MER – Nya Alfons är en kasperdocka med vuxenröst


Personligen lär jag mig ändå något nytt om varför den vansinnigt folkkäre, knubbige lille Alfonsgossen med jättehuvud alltid har gett mig lite magknip. Det finns inte bara ett lätt ångestframkallande, existentiellt stråk i de långsamma, alldagliga berättelserna. Det vilar också i de oförargligt klara färgerna, de stiliserade figurerna omgivna av tjocka, svarta linjer, de insprängda textilierna och oskyldigt blommiga kaffekopparna. 

Ur "Ajabaja, Alfons Åberg"
Foto: ILLUSTRATION GUNILLA BERGSTRÖM

Tingen ger ett välbekant eko av ett realistiskt hem, men är placerade i en imaginär bildvärld. I kontrasten mellan den illustrerade låtsasvärlden och den knastertorra vardagsverkligheten, i form av en broderad duk eller lampskärm, vilar spänningen. Och i denna lilla glipa mellan fantasi och verklighet vilar vi alla som små oroliga Alfonsbarn som inte kan sova.


Konst

Jag ska banne mig rita själen

Gunilla Bergström

Nordiska akvarellmuseet

Till 15/4


Isa Andersson är kritiker på Expressens kultursida.