Foto: ROLF ADLERCREUTZFoto: ROLF ADLERCREUTZ
 Foto: ROLF ADLERCREUTZ
Foto: / _GUNILLABERGSTRÖM_BOKMAKAREN.JPGFoto: / _GUNILLABERGSTRÖM_BOKMAKAREN.JPG
 Foto: / _GUNILLABERGSTRÖM_BOKMAKAREN.JPG
Gunilla Bergström.Gunilla Bergström.
Gunilla Bergström.

En visuell exposé över bilderna av ett folkkärt barn

Publicerad

Gunilla Bergström ställer ut sina originalverk på Akvarellmuseet i Skärhamn.

Isa Andersson lägger märke till illustrationernas särskilda styrka.

RECENSION | KONST. Det blir föga överraskande Alfons, Alfons och Alfons när Gunilla Bergström för första gången visar några av sina originalbilder på ett museum. Och lite Bill och Bolla och ett stänk socialrealism då debutboken från 1971, Mias pappa flyttar, får inleda den strikt kronologiska utställningen. Redan här hittar Bergström den teknik som hon kommer att luta sig emot i resten av sitt verksamma liv – collaget.

Ur "Alfons och hemlige Mållgan".Foto: Illustration Gunilla Bergström.

Små skärvor av verklighet i form av tyg, färgat papper och tapeter smyger sig in i den tecknade bilden och tillför kontrast, djup och liv. Öga mot öga med alla blottade bildlager, revor och skarvar uppstår en värld som nästan ploppar upp ur papperet. Plattare, proffsigare och faktiskt mindre uttrycksfulla, blir bilderna i tryckt form. De lite ojämnt utklippta pappersfigurerna, ficklampans klargula ljuskägla och mörkret och skuggorna som skapas genom lager på lager-teknik förlorar en del av sitt liv.

 

LÄS MER – Gunilla Bergström försvarar Jan Lööf: Det är de vuxna som stör sig

 

I utställningen presenteras verk ur 14 böcker (1971-2005) och vid varje bildserie ges också möjlighet att bläddra i den färdiga bilderboken. Färgskala och beskärning skiljer sig ofta åt, och det blir tydligt att kompositionen fyller en praktisk funktion som ämbar för texten. I utställningen ligger annars fokus på bilden i egen rätt, vilket är ett tydligt ställningstagande, som förtjänar respekt.

Inga utställningstexter

Men man har varit så mån att framhålla bilden att man förbiser annat. Vid sidan av en kort introduktion finns varken utställningstexter eller information om material och utförande. 

Ur "Där går tjuv-Alfons".Foto: ILLUSTRATION GUNILLA BERGSTRÖM

Jag kan inte låta bli att sakna en fördjupning av Gunilla Bergströms metod. Den anas mellan lagren, och några glasbord med manus och skisser till "God natt, Alfons Åberg", debutboken om den lilla pojken som inte vill sova, är fullklottrade med måttangivelser, skärmärken och anteckningar och ger en intressant inblick i det gryende författarskapet. 

Bakgrund som journalist

Bakgrunden som journalist visar sig också i känslan för uppslag och layout. Här ges en inspirerande inblick i den kreativa processen, men den som suktar efter fakta om exempelvis dåtida tryckteknik, som ju framtvingade Gunilla Bergströms tillvägagångssätt, får söka informationen på egen hand. Det är synd.

 

LÄS MER – Nya Alfons är en kasperdocka med vuxenröst

 

Personligen lär jag mig ändå något nytt om varför den vansinnigt folkkäre, knubbige lille Alfonsgossen med jättehuvud alltid har gett mig lite magknip. Det finns inte bara ett lätt ångestframkallande, existentiellt stråk i de långsamma, alldagliga berättelserna. Det vilar också i de oförargligt klara färgerna, de stiliserade figurerna omgivna av tjocka, svarta linjer, de insprängda textilierna och oskyldigt blommiga kaffekopparna. 

Ur "Ajabaja, Alfons Åberg"Foto: ILLUSTRATION GUNILLA BERGSTRÖM

Tingen ger ett välbekant eko av ett realistiskt hem, men är placerade i en imaginär bildvärld. I kontrasten mellan den illustrerade låtsasvärlden och den knastertorra vardagsverkligheten, i form av en broderad duk eller lampskärm, vilar spänningen. Och i denna lilla glipa mellan fantasi och verklighet vilar vi alla som små oroliga Alfonsbarn som inte kan sova.

 

Konst

Jag ska banne mig rita själen

Gunilla Bergström

Nordiska akvarellmuseet

Till 15/4

 

Isa Andersson är kritiker på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag