Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En upplyst patriot

Den israeliske författaren Yoram Kaniuk avled i lördags.

Anita Goldman om en viktig israelisk röst som har tystnat.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Yoram Kaniuk, ett av de största namnen i den israeliska författargeneration som på hebreiska kallas Statsgenerationen och till vilken A B Yehoshua och Amos Oz också hör, gick bort i lördags, 83 år gammal. Som soldat var han med om att etablera staten Israel 1948 och använde sedan sitt författarskap och sin offentliga ställning för en fortsätt kamp för en upplyst och human sionism. Han blev allt mer desillusionerad:

"Staten som jag var med om att grunda har upphört för länge sedan och det den har blivit intresserar mig inte längre. Den är löjlig, okänslig, tarvlig, mörk, sjuk och kommer inte att fortleva. Vi brukade tro att det skulle bli annorlunda."


Trots dessa mörka profetior gav Kaniuk inte upp. En av hans sista vitt omtalade offentliga handlingar inträffade endast två år innan hans död, då vann han den juridiska kamp han startat för att bli befriad från den judiska religionen, genom att få ändra religionstillhörigheten i sitt identitetskort från "judisk" till "ingen religion".

Han hade under många år varit upprörd över det ökande religiösa inflytandet över israelisk politik och samhälle och var extra känslig eftersom han var gift med en ickejudisk kvinna och hans barnbarn därför hade registrerats som utan religion. Utslaget blev en konstitutionell milstolpe i Israel, där distinktionerna mellan nationalitet, etnicitet och religion har oerhörda politiska implikationer.


"Kaniuk var i själ och hjärta en israelisk patriot", skriver den israeliska dagstidningen Haaretz i en ledarartikel tillägnad den store författarens bortgång.

Född 1930 i Tel Aviv hörde Kaniuk till den israeliska eliten, hans far var personlig sekreterare till Meir Dizengoff, stadens förste borgmästare. Men till skillnad från många i sin generation, hade Kaniuk en bred internationell utblick och levde som konstnär och sedan författare i Paris och i konstnärscirklar i USA i tio år.

På svenska har en hel rad av Kaniuks romaner utkommit, bland annat "Adam", "Hans försvunna dotter", "Den siste juden" och "En god arabs bekännelser".