Camilla och Emma. Foto: DRCamilla och Emma. Foto: DR
Camilla och Emma. Foto: DR
Siri. Foto: DRSiri. Foto: DR
Siri. Foto: DR
Isabell och Madeleine. Foto: DRIsabell och Madeleine. Foto: DR
Isabell och Madeleine. Foto: DR
Tone Schunnesson. Foto: Nora Lorek.Tone Schunnesson. Foto: Nora Lorek.
Tone Schunnesson. Foto: Nora Lorek.

En tonårsversion av mig själv

Publicerad

Tone Schunnesson ifrågasätter de danska dokumentärseriemakarna som tror att publiken ska bli förfärad av att titta på tonårstjejer.

"Betongprinsessor" är en dansk realityshow om tjejer uppväxta i Köpenhamns fattiga, västra förorter. Eftersom jag i alla fall en gång i veckan sörjer att "The Hills", MTV:s regisserade realityshow om ungdomar i LA, tog slut 2010, hoppades jag att "Betongprinsessor" skulle vara det nya. Men det är inte lika fascinerande att glo på en tonårsversion av sig själv som det är att fetischera rika honungsblonda amerikaner. 

Betongprinsessorna ser ut som den sortens lite slitna tjejer ofta gör med en off färg på bronzern och tunt hår varvat med rufsiga extensions. De groggar och är på Snapchat och röker inne. De umgås helt enkelt som folk gör mest, men anslaget i serien är att tittaren ska chockeras. Men alla som någon gång har umgåtts inom flickrummets trygga väggar kommer inte finna något att chockeras över. Istället suckar jag över att barbiedrogen, som du tar för att maxa solariebrännan, och läppinjektioner presenteras som skandalösa. Okej grandpa, säger jag till musikläggarens dystra musik, det är inte som att något av det här är nyheter. 

Säger queera saker

Betongprinsessorna har sina utseenden som hobby och skulle säkert kunna vara upphovskvinnor till spaltmeter av uppsatser om skönhet och femininet som identitet men själva har de inget medvetet utstuderat förhållande till smink och hår även om de säger queera saker som: ”Varför måste allt vara så naturligt?”

Vänskap är samma sak som, eller bättre än, familj för tjejerna som varken är önskvärda hemma eller har växt upp i närheten av kärleksfulla relationer. Istället lever betongprinsessorna i en värld där männen står i periferin och man är varandras riddare i skinande rustning. 

Utsatt för övergrepp

Bara två killar dyker upp i första avsnitten. Den ena är en 36 år gammal äcklig pojkvän till en av de tonåriga betongprinsessorna. Hon har blivit utsatt för övergrepp av en pedofil i sin barndom och ser inte hur fel hennes nuvarande relation är. Den andra killen är en svartsjuk ungtupp som stup i kvarten ringer sin flickvän Zarah när hon försöker göra natten med sin bästis Telma

Tjejerna vill gå på psytrance-rave i fred, som tydligen är the new happening thing för hårda danska brudar, utan att bli störda av den hysteriska pojkvännen.

Telma har blivit avstängd från skolan för att hon röker hasch och efter ett uppslitande bråk om en borttappad mobil (på psytrance-ravet) sitter hon i gräset med tre burköl i handväskan och rullar en joint. Hon funderar på att göra en 180 graders vändning i livet: ”Jag vill leva ett helt normalt liv som de flesta gör.” 

Gumman, tro mig, det kommer finnas all tid i världen för ett normalt liv. 

Sitt i natten och dela en spliff med din bästis medan du fortfarande har chansen. 

 

TV

Betongprinsessor

SVT/DR Ung

Producent Katrine Seidelin

Ålder: Unga vuxna

 

LÄS MER – Tone Schunnesson om skrivande, tabun och droger

 

Av Tone Schunnesson

Tone Schunnesson är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hennes debutroman heter "Tripprapporter" och kom 2016.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag