Foto: MIKAEL SJÖBERG
 Foto: MIKAEL SJÖBERG

En tigermygga vrider om den patriarkala pungen

Publicerad

I årets julkalender "Hämnden är jul" minns Expressens kultursida kvinnor som tagit revansch.

Lucka nummer 6: Maja Lundgrens "Myggor och tigrar"!

HÄMNDEN ÄR JUL | JULKALENDER / 7 Maja Lundgrens ”Myggor och tigrar” från 2007 är en modern klassiker. Redan ett tidigt utdrag publicerat i den feministiska tidskriften Bang fick diverse kulturmän att ladda gevären – Lundgren blygdes inte för att namnge folk i de stockholmska kretsarna.

Kritikernestorn Nils Schwartz höll på våra sidor med om att ”så här kan det inte fortsätta” men tvivlade på att ”hennes tilltag att ställa de män som borde veta bättre i den offentliga skamvrån – med fallos som dumstrut – verkligen varaktigt vrider om pungen”.

Ut ryckte då inte så få herrar ut, publicerade mejlkonversationer och sjukförklarade Maja Lundgren. Hon var ”psykiskt instabil”, menade Dan Josefsson, understödd av DN:s dåvarande kulturchef Maria Schottenius.

Tio år senare vet vi att Nisse fick rätt. Det har dykt upp flera pungar, om så fulla med pengar eller sperma, som åtminstone bildligt bör sparkas sönder.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag