Ulrika Kärnborg. Foto: MAGNUS BERGSTRÖMUlrika Kärnborg. Foto: MAGNUS BERGSTRÖM
Ulrika Kärnborg. Foto: MAGNUS BERGSTRÖM
Gui Minhai, svensk-kinesisk bokförläggare, när han tvingas "erkänna" bort i CCTV, kinesisk propagandakanal.Gui Minhai, svensk-kinesisk bokförläggare, när han tvingas "erkänna" bort i CCTV, kinesisk propagandakanal.
Gui Minhai, svensk-kinesisk bokförläggare, när han tvingas "erkänna" bort i CCTV, kinesisk propagandakanal.
Foto: VINCENT YU / AP TT / NTB SCANPIXFoto: VINCENT YU / AP TT / NTB SCANPIX
 Foto: VINCENT YU / AP TT / NTB SCANPIX

En spottloska i ansiktet på den svenska regeringen

Publicerad

Den svenske förläggaren Gui Minhai har åter blivit bortförd av kinesiska agenter.

Ulrika Kärnborg uppmanar utrikesdepartementet att kräva att han omedelbart friges.

KOMMENTAR | YTTRANDEFRIHET. I höstas såg det plötsligt ljusare ut. Så sent som i september samlades opinionsbildare och publicister, bland annat från yttrandefrihetsorganisationer som Svenska Pen och Sveriges Författarförbund, till en stödmanifestation för dissidenten Gui Minhai utanför kinesiska ambassaden i Stockholm. Strax efter meddelade utrikesdepartementet att kinesiska myndigheter äntligen bestämt sig för att frisläppa den svenske förläggaren. 

Bok om Xi Jinping

Minhai, som via sitt bokförlag Mighty Current i Hongkong har gett ut och sålt politiskt känslig litteratur om Kinas högsta ledning, bland annat en kontroversiell bok om president Xi Jinping, försvann från sitt semesterhem i Thailand den 17 oktober 2015. 

President Xi Jinping.Foto: LI XUEREN / XINHUA/AVALON.RED B950

Han rapporterades senare ha dykt upp i hemligt förvar någonstans i Kina. Efter beskedet om att han frisläppts har han dock hållits kvar i Kina mot sin vilja, och dessutom tvingats att med jämna mellanrum inställa sig hos polisen.

För många i väst, inte minst i Sverige, har hans fängslande setts som ett led i den nuvarande kinesiska regimens ökade ansträngningar att tysta all kritisk debatt, samt kapa banden mellan kinesiska intellektuella och omvärlden. 

Framför ögonen på svenska diplomater

Enligt uppgifter i The New York Times har Gui Minhai åter förts bort av kinesisk polis. Gripen mitt framför ögonen på två svenska diplomater på ett tåg till ett möte på den svenska ambassaden i Peking. 

Protester mot Kinas behandling av människorättskämpen Liu Xiabo. Foto: / Ap / TT / NTB Scanpix

Det är ännu oklart om de svenska sändebudens försökte ingripa, men syftet med tågresan var att förläggaren skulle få adekvat sjukvård. Minhai har visat symptom på ALS – amyotrofisk lateral skleros – en mycket allvarlig nervsjukdom som leder till att hela kroppen successivt förlamas. Somliga bedömare menar att den svenske förläggaren kan ha insjuknat delvis på grund av de miserabla förhållandena i fångenskapen, vilket för tankarna till den länge fängslade kinesiske dissidenten och mottagaren av Nobels fredspris, Liu Xiaobo, som drabbades av levercancer och dog på ett statligt, kinesiskt sjukhus i somras.

I ett mejl till Expressen bekräftar UD informationen och lovar att händelserna hanteras med det största allvar, samt att "kraftfulla åtgärder har vidtagits på hög politisk nivå". 

Vi får verkligen hoppas att de menar vad de säger den här gången. 

Svensk medborgare

För bortförandet av Gui Minhai är inte bara ett flagrant kränkande av mänskliga rättigheter, det är också en spottloska rakt i ansiktet på den svenska regeringen. Uppenbarligen struntar man fullständigt i att Gui Minhai är svensk medborgare.

UD måste snarast möjligt kräva att Gui Minhai omedelbart och villkorslöst släpps, att han får livsnödvändig läkarvård och att han tillåts återvända till Sverige. Och det inte bara för hans skull, utan för hela den långa och växande skara som i dagens Kina nekas sina medborgerliga rättigheter bara för att de utövar sin yttrandefrihet. 

 

 

 

Ulrika Kärnborg är författare, medarbetare på Expressens kultursida och vice ordförande för Sveriges Författarförbund. Läs fler texter av henne här.

Relaterade ämnen
Ulrika Kärnborg
Ulrika Kärnborg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag