En spottloska i ansiktet på den svenska regeringen

Ulrika Kärnborg.
Foto: MAGNUS BERGSTRÖM
Gui Minhai, svensk-kinesisk bokförläggare, när han tvingas "erkänna" bort i CCTV, kinesisk propagandakanal.
Foto: VINCENT YU / AP TT / NTB SCANPIX

Den svenske förläggaren Gui Minhai har åter blivit bortförd av kinesiska agenter.

Ulrika Kärnborg uppmanar utrikesdepartementet att kräva att han omedelbart friges.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | YTTRANDEFRIHET. I höstas såg det plötsligt ljusare ut. Så sent som i september samlades opinionsbildare och publicister, bland annat från yttrandefrihetsorganisationer som Svenska Pen och Sveriges Författarförbund, till en stödmanifestation för dissidenten Gui Minhai utanför kinesiska ambassaden i Stockholm. Strax efter meddelade utrikesdepartementet att kinesiska myndigheter äntligen bestämt sig för att frisläppa den svenske förläggaren. 

Bok om Xi Jinping

Minhai, som via sitt bokförlag Mighty Current i Hongkong har gett ut och sålt politiskt känslig litteratur om Kinas högsta ledning, bland annat en kontroversiell bok om president Xi Jinping, försvann från sitt semesterhem i Thailand den 17 oktober 2015. 

President Xi Jinping.
Foto: LI XUEREN / XINHUA/AVALON.RED B950

Han rapporterades senare ha dykt upp i hemligt förvar någonstans i Kina. Efter beskedet om att han frisläppts har han dock hållits kvar i Kina mot sin vilja, och dessutom tvingats att med jämna mellanrum inställa sig hos polisen.

För många i väst, inte minst i Sverige, har hans fängslande setts som ett led i den nuvarande kinesiska regimens ökade ansträngningar att tysta all kritisk debatt, samt kapa banden mellan kinesiska intellektuella och omvärlden. 

Framför ögonen på svenska diplomater

Enligt uppgifter i The New York Times har Gui Minhai åter förts bort av kinesisk polis. Gripen mitt framför ögonen på två svenska diplomater på ett tåg till ett möte på den svenska ambassaden i Peking. 

Protester mot Kinas behandling av människorättskämpen Liu Xiabo.
Foto: / Ap / TT / NTB Scanpix

Det är ännu oklart om de svenska sändebudens försökte ingripa, men syftet med tågresan var att förläggaren skulle få adekvat sjukvård. Minhai har visat symptom på ALS – amyotrofisk lateral skleros – en mycket allvarlig nervsjukdom som leder till att hela kroppen successivt förlamas. Somliga bedömare menar att den svenske förläggaren kan ha insjuknat delvis på grund av de miserabla förhållandena i fångenskapen, vilket för tankarna till den länge fängslade kinesiske dissidenten och mottagaren av Nobels fredspris, Liu Xiaobo, som drabbades av levercancer och dog på ett statligt, kinesiskt sjukhus i somras.

I ett mejl till Expressen bekräftar UD informationen och lovar att händelserna hanteras med det största allvar, samt att "kraftfulla åtgärder har vidtagits på hög politisk nivå". 

Vi får verkligen hoppas att de menar vad de säger den här gången. 

Svensk medborgare

För bortförandet av Gui Minhai är inte bara ett flagrant kränkande av mänskliga rättigheter, det är också en spottloska rakt i ansiktet på den svenska regeringen. Uppenbarligen struntar man fullständigt i att Gui Minhai är svensk medborgare.

UD måste snarast möjligt kräva att Gui Minhai omedelbart och villkorslöst släpps, att han får livsnödvändig läkarvård och att han tillåts återvända till Sverige. Och det inte bara för hans skull, utan för hela den långa och växande skara som i dagens Kina nekas sina medborgerliga rättigheter bara för att de utövar sin yttrandefrihet. 




Ulrika Kärnborg är författare, medarbetare på Expressens kultursida och vice ordförande för Sveriges Författarförbund. Läs fler texter av henne här.