Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En sanningskonst som stannar vid ytan

Stefan Jonsson och Sven Lindqvist.Foto: ULLA MONTAN / ALBERT BONNIERS
"Sanningskonst. Samtal om ett författarskap".
Valerie Kyeyune Backström är kritiker och medarbetare på Expressens kultursida.Foto: OLLE SPORRONG

"Sanningskonst" är en samtalsbok av Stefan Jonsson och Sven Lindqvist om den senares författarskap. Valerie Kyeyune Backström önskar att den grävt djupare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. "Sanningskonst" hämtar sin titel från vad en av Sven Lindqvists tidiga böcker, "Ett förslag", borde ha hetat. Det är en vacker sammanfattning av hela hans författarskap, ett som gjort till sin uppgift att sammanfoga det konstnärliga med det politiska – alltid med verkligheten i fokus.

Att läsa Lindqvist är lika delar njutning (De gåtfulla styckena! Dispositionen! Drömmarnas skönhet!) och knivskarp och uppfodrande analys (orden som ett eko: ”Det är inte kunskap vi saknar. Vad som fattas oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna.”)

Kronologiskt går Stefan Jonsson via samtalets form igenom Lindqvists bana, från ung och svår södra latinare, till en av samtidens stora intellektuella. Här beskrivs de så formativa resorna, i allt ifrån spioninviter till middagar med Jan Myrdal

 

LÄS MER: Valerie Kyeyune Backström: Reklam för fillers är inte feminism

Rasism

Men fokus är hela tiden den skrivande, tänkande människan – den privata personen smyger sig endast in där författarskapet tillåter. Boken är samtidigt ett tvärsnitt av den svenska offentligheten och idédebatten de senaste 60 åren, bara det läsvärt. Lindqvists krassa uttalanden om både sig själv och andra är underhållande, men det är hans syn på (sitt) skrivande och ansvar som är bokens verkliga behållning.  

Man kan fråga sig om en kronologisk genomgång av en författares produktion verkligen är det mest effektiva angreppssättet för att nå kärnan. Ibland borde Stefan Jonsson grävt djupare – där Lindqvists svar bränner till saknas uppföljning, trots att intervjuns särskilda möjlighet är att gräva sig framåt, djupare in. Det gäller särskilt samtiden, den som gjort hans analyser om rasism och våld högaktuella.

 

LÄS MER – Valerie Kyeyune Backström: Jag undrar vad Lucy tänker på nu

Tomas Tranströmer

Till formen flörtar "Sanningskonst" uppenbart med Lindqvists livsgärning. Om hans speciella, oefterhärmliga essäistik, som rör sig mellan genrer, säger han att poängen är att läsaren inte ska veta vad hen kan vänta sig.

Inte heller i denna bok får man slappna av. I stället kryssar boken mellan politiskt uppvaknande, skrivregler, ökendrömmar och Tomas Tranströmers mamma.

På så sätt är man som läsare hela tiden alert, öppen, sinnet rörligt.

 

 

SAKPROSA

SVEN LINDQVIST OCH STEFAN JONSSON

Sanningskonst. Samtal om ett författarskap

Albert Bonniers förlag, 317 s.

 

 

Valerie Kyeyune Backström är kritiker och medarbetare på Expressens kultursida.

Läs fler texter av Valerie Kyeyune Backström här.

 

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om det farliga Facebook, med Rasmus Fleischer och Sam Sundberg. Kultur-Expressen finns också som podcast.