Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En ren fest när Muti bjuder på "Macbeth"

STJÄRNSMÄLL. Riccardo Muti och Vittoria You. Sista chansen i kväll! Foto: Jan-Olav Wedin / COPYRIGHT JAN-OLAV WEDIN, ALL RIGHTS RESERVED. D
Maria Callas. Foto: Christian Steiner

Italienska dirigenten Riccardo Muti tar "Macbeth" till nya höjder.

Gunilla Brodrej hör en opera på Stockholms konserthus som går utanpå det mesta.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

OPERAKONSERT

MACBETH

Av Giuseppe Verdi

Dirigent Riccardo Muti

Kungliga filharmonikerna

Eric Ericsons kammarkör

Radiokören

Medlemmar ur Kungliga Operans kör

Stockholms konserthus

Även 17 maj

Det är annorlunda att uppleva en opera konsertant. Orkestern som vanligen är gömd i orkesterdiket sitter frilagd på podiet. Solisterna har notställ och sitter ner när de inte sjunger. Hela den väldiga kören står på läktaren längst bak. Och dirigenten, som man vanligen bara ser kalufsen av, står på pulten.

I detta fall är det maestro Riccardo Muti som bland mycket annat skapat operahistoria på italienska La Scala (1986-2005). Han har dirigerat oräkneliga Verdi-operor och vet hur "Macbeth" (1847) ska låta.

Det blir alltså ett enormt fokus på musiken. Det smärtar mig, som är ett fan av bra operaregi, att säga att ingenting stör. Men det är en sanning med modifikation. En tenor i frack (den i övrigt imponerande Francesco Meli) ser ut som om han ska hålla ett självbelåtet högtidstal när han borde se ut som en man som sörjer sin brutalt mördade familj (Macduff).

Supertaggade filharmoniker

Den sydkoreanska sopranen Vittoria You däremot, genomgår inte bara en hyperintressant vokal resa genom sin gestaltning av Lady Macbeth utan visar också med återhållet, knivskarpt minspel vad det är hon uttrycker vokalt. Från maktmänniska till psykopat på väg mot det inåtvända vansinnet. Superfokuserad. Hon är nästan lika häftig som Maria Callas.

Luca Salsis Macbeth, Ildar Abdrazakovs Banquo och Antonello Cerons Malcolm är solister av en kaliber som vi sällan får höra här i Sverige, men ingen av dem kommer i närheten av Yous inlevelseförmåga. Dessvärre uppmuntrar Muti deras (och sin egen) fåfänga och tillåter publiken att avbryta för att applådera så att de sista akterna blir sönderhackade.

Med det sagt. Det är en fest att höra våra kungliga filharmoniker och körer så här supertaggade, på toppen av sin förmåga. Från spöklikt pianissimo till fläskigaste tutti. Muti ser inte ut att göra mycket, men det de gör tillsammans sänder upplevelsen till evigheten.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra texter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!