En råsop mot den rådande ordningen

Malena Ernman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
"Scener ur hjärtat".
Anna Hellgren.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

I "Scener ur ett hjärta" tar sig Malena Ernman och hennes familj an såväl klimatkris som krisen för människan. Anna Hellgren läser en svajig men nyttig uppgörelse med samtiden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Nu är den här, boken som gaphögern hävdade var det egentliga skälet till 15-åriga Greta Thunbergs klimatstrejk inför valet. Vilket i sig är ett argument för själva bokens existens: Att människor på allvar tror att ett barn skulle strejka i veckor – tillika vara helt renons på egen politisk agens – för att sälja sin kända mammas bok kan bara ske i ett samhälle så genomsyrat av apolitisk marknadsliberalism som vårt. 

"Scener ur hjärtat" är nämligen en känslodriven råsop mot det rådande systemet av evig tillväxt, varumärkesmaximering och konkurrens till döds. 

Den börjar med en plågsamt hudlös skildring av hur ovan nämnda Greta tigande kraschar in i svår självsvält och ångest till följd av odiagnostiserad Aspberger och en skola som saknade verktyg och vilja att "klara av" också annorlunda barn, och slutar i en appell för en ny och på köpet feministisk världsordning i samklang med naturen. 


LÄS MER – Gunilla Brodrej: Greta gör rätt som skolkar från skolan

Melodifestivalen

Malena Ernman är operastjärnan som blev Melodifestivalvinnare som blev klimataktivist. Hennes memoar är en familjeberättelse, de båda barnen och maken har alla varit delaktiga även om den är skriven i jagform ur Ernmans perspektiv. Klimataktivismen är Gretas förtjänst, för familjen är hennes sjukdomstid tätt kopplad till insikten om att samtiden är omöjlig att överleva – både för individen och jordklotet. "Scener ur hjärtat" skildrar familjens plågsamma uppvaknande till total realism när det kommer till mänsklighetens koldioxiddopade framtid. 

Här hänger allt ihop. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) blir ett extra stort problem i en värld som premierar machovärden och evig tillväxt. Inte minst för flickor och kvinnor vars symptom oftast är lågmälda och riktade inåt med självskadebeteenden och samhällelig isolering till följd. 


LÄS MER – Anna Hellgren: Högerns klimatpolitik duger ingenstans

ADHD och Moder jord

Vissa saker i den här boken är mer svårsmälta än andra. Som svepande påståenden om orsakssambanden mellan utmattningssyndrom och samhällets krav på individens framgång och självförverkligande och högtravande passager om Moder jord. 

Och som, det måste nämnas, den närgångna skildringen av de båda barnens neuropsykiatriska diagnoser, inklusive våldsamma raseriutbrott och ordväxlingar. Visst berättar Erman själv ingående om sin egen ADHD och hur hon aldrig klarat av att betala en interneträkning och döttrarna sägs ha godkänt varje ord. Men en bok varar i en evighet, en barndom inte länge alls. 

Med det sagt är "Scener ur hjärtat" både modig och egensinnig. Och jag hoppas innerligt att den leder till handling för klimatet hos åtminstone några läsare.

I en tid som vår räknas varenda en.


RÄTTELSE. I en tidigare version påstods felaktigt att Greta Thunberg lidit av anorexi. 


LÄS MER – Anna Hellgren: Att sluta flyga räcker inte för att rädda klimatet


SAKPROSA

Malena Ernman och Svante Thunberg

Scener ur hjärtat

Polaris, 225 s.


Anna Hellgren är redaktör på Expressens kultursida.