DRABBANDE. Johannes Anyuru har en säregen förmåga att skriva övertygande. Foto: KHIM EFRAIMSSONDRABBANDE. Johannes Anyuru har en säregen förmåga att skriva övertygande. Foto: KHIM EFRAIMSSON
DRABBANDE. Johannes Anyuru har en säregen förmåga att skriva övertygande. Foto: KHIM EFRAIMSSON
"De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.""De kommer att drunkna i sina mödrars tårar."
"De kommer att drunkna i sina mödrars tårar."

En överväldigande berättelse om vår tid

Publicerad
Uppdaterad

Johannes Anyurus nya roman är lika uppfordrande tillspetsad som tiden vi lever i. Per Wirtén slås till marken av en författare i världsklass.

Nej, jag vill helst inte säga nånting alls om Johannes Anyurus roman. Efterklangen är för stark. Jag vill behålla den för mig själv, i tysthet. 

Men det skulle vara ett oförlåtligt svek mot berättelsens anrop, som envist gräver sig fram genom lager av förluster och förstörelse för att hjälpa oss förhindra det som annars kan hända. 

”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” är lika uppfordrande tillspetsad som nuläget. Man måste försöka förstå. Man måste tänka. Man måste tala. 

Annars drunknar vi alla i våra barns kommande tårar.

Tre jihadister tar gisslan

Först blev jag besviken över berättelsens konstlösa prosa. Sedan märkte jag hur stråk av språklig skönhet bröt ytan som silverfärgade stim av delfiner. 

Och slutligen var jag överväldigad av tyngden, allvaret och den kvardröjande känslan av sorg.

 

LYSSNA: Johannes Anyuru berättar hur han fann ljuset och skönheten i islam i "60 minuter" med Eric Schüldt  

 

Tre jihadister tar gisslan i Göteborg. De spänner på sig självmordsbälten, vecklar ut IS svarta fana och sänder attacken live genom en mobiltelefon. 

Men trions unga kvinna byter oväntat sida och blodbadet undviks.

Några år senare träffar författaren henne på en psykiatrisk anstalt. Han kallar henne Tundraflickan. 

Hon påstår sig ha minnen från en nära framtid hon levt i, där svenska myndigheter samlat ”Sverigefiender” – företrädesvis muslimer – i stora läger med medicinskt upplysta dödskliniker. 

Det låter som kartonglitteratur. Men jag lovar att den som läser kommer tro varje ord. Gruset på marken, drönarna över husen, jakten på de medborgarlösa. 

Anyuru överträffar Orwell

Anyurus förtrollningsförmåga överträffar George Orwells. Man sugs in i samma slags panikartade osäkerhet som hotfulla fantasyfilmer kan utlösa. 

Ett nytt civilisatoriskt sammanbrott är lika nära som de dämpade ljuden från din grannes lägenhet.

Romanens nyckelmeningar är Tundraflickans: ”Jag skriver till dig som inte kommer att kunna tro att det jag berättar kan hända i Sverige. Du kommer att tro att jag ljuger eftersom du fortfarande tror att du är svensk”. 

Tundraflickan får författaren att svaja. Vågar han som är muslim stanna kvar i Sverige? Hans familj beslutar att emigrera till Kanada. 

Men skulle inte det vara samma svek mot hennes vittnesmål som min längtan efter tystnad? 

 

LÄS MER: Jesper Högström recenserar Johannes Anyurus förra roman

 

Romanens framvällande sorg utgår från en förlust av tilltro till hemlandets förmåga att motstå onda drömmar om en svenskhet med totalitära anspråk. 

I det tilltagande mörkret fladdrar den religiösa erfarenheten som ensam kvardröjande låga. 

Anyurus vackra ord om den muslimska bönen sveper undan hundra år av innötta stereotyper: ”Underkastelsens känsla av störtande vatten, befrielse från mig själv”.

Tortyr i Jordanien

Tundraflickans gåta förblir olöst. Är hennes minne från framtiden oavsiktliga effekter av den tortyr hon utsatts för i ett fångläger för misstänkta terrorister i Jordanien? 

Jag väljer i stället den antydda förklaringen att hon är Guds underverk, en ängel med uppdrag att korrigera jihadisterna, som Anyuru insiktsfullt kallar ”reformationens demoner”, och på så vis undvika vansinnet som annars väntar. 

Hennes anrop är en uppmaning att vi, alla, nu måste ingripa och ta ansvar. För änglar finns ju bara i Johannes Anyurus roman. 

Eller hur är det egentligen? Tundraflickan snäser tillbaka på hebreisk slang – Balagan!

 

 

PROSA

Johannes Anyuru

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Norstedts, 300 s.

 

Per Wirtén är författare och skribent på Expressens kultursidor.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag