Motståndsrörelse. Ensemblen i "Europa, Europa" gör ett styvt jobb.
Motståndsrörelse. Ensemblen i "Europa, Europa" gör ett styvt jobb.

En oas av motstånd

Publicerad

Anna Hellgren känner sig som en människa tack vare "Europa, Europa".

Det är Jimmie Åkessons värsta mardröm come true: en politisk kabaré under parollen "No borders, no nations", där översteprästerna bland kulturmarxister ligger bakom musiken. En gratisföreställning med The Knife inblandade hade förmodligen vält valfri stad i Europa, men Almedalen är nu inte en plats bland andra.

Men vi är ganska många som ser "Europa, Europa" ändå. Sedan Sverigedemokraterna släpptes in i riksdagen och på Almedalens scen har aldrig så många positiva motevenemang arrangerats. En demonstration för allas lika värde tågade genom delar av Visby, Feministiskt initiativ lockade mängder med människor till sin fest, Özz Nûjen bjöd närmare 6 000 personer på gratis inträde till "Statsminister Özz Nûjen" samtidigt som Åkesson talade. Kanske är det faktiskt som en av karaktärerna i "Europa, Europa" säger, att den här dagen inte ägs av rasisterna utan också är en dag av solidaritet och motstånd.

Föreställningen, skriven och regisserad av Nasim Aghili och med nyskriven musik av The Knife, är ett ambitiöst - och roligt - argument för den enskilda människans okränkbara värde bortom de gränser som bestämmer hennes liv.

Från inledningens födelsedagskalas för tioårsjubilerande Frontex, via en genial migrationspolitisk metafor där den enda för publiken tillgängliga biten av Frontex-tårtan illustrerar asylprocessens godtycklighet, lyckas till slut ensemblen med det svåra konststycket att förmänskliga alla de miljoner människoöden bakom migrationsstatistiken.

 

Dessutom bjuds en allsångsversion av M.I.A:s "Jimmy" - med den kongeniala titeln "Jimmie, aja!".

Efter en avslutning med glitterkanoner där publiken står upp och skanderar slagord om en värld utan gränser känner jag mig lite mer som en människa själv.

I kölvattnet av en dag med småbarn i SD-tröjor och en Åkesson som kallar stoppad invandring för "medmänsklighet" och sig själv för antirasist vill det inte säga lite.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag