Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En oas av motstånd

Motståndsrörelse. Ensemblen i "Europa, Europa" gör ett styvt jobb.

Anna Hellgren känner sig som en människa tack vare "Europa, Europa".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är Jimmie Åkessons värsta mardröm come true: en politisk kabaré under parollen "No borders, no nations", där översteprästerna bland kulturmarxister ligger bakom musiken. En gratisföreställning med The Knife inblandade hade förmodligen vält valfri stad i Europa, men Almedalen är nu inte en plats bland andra.

Men vi är ganska många som ser "Europa, Europa" ändå. Sedan Sverigedemokraterna släpptes in i riksdagen och på Almedalens scen har aldrig så många positiva motevenemang arrangerats. En demonstration för allas lika värde tågade genom delar av Visby, Feministiskt initiativ lockade mängder med människor till sin fest, Özz Nûjen bjöd närmare 6 000 personer på gratis inträde till "Statsminister Özz Nûjen" samtidigt som Åkesson talade. Kanske är det faktiskt som en av karaktärerna i "Europa, Europa" säger, att den här dagen inte ägs av rasisterna utan också är en dag av solidaritet och motstånd.

Föreställningen, skriven och regisserad av Nasim Aghili och med nyskriven musik av The Knife, är ett ambitiöst - och roligt - argument för den enskilda människans okränkbara värde bortom de gränser som bestämmer hennes liv.

Från inledningens födelsedagskalas för tioårsjubilerande Frontex, via en genial migrationspolitisk metafor där den enda för publiken tillgängliga biten av Frontex-tårtan illustrerar asylprocessens godtycklighet, lyckas till slut ensemblen med det svåra konststycket att förmänskliga alla de miljoner människoöden bakom migrationsstatistiken.

 

Dessutom bjuds en allsångsversion av M.I.A:s "Jimmy" - med den kongeniala titeln "Jimmie, aja!".

Efter en avslutning med glitterkanoner där publiken står upp och skanderar slagord om en värld utan gränser känner jag mig lite mer som en människa själv.

I kölvattnet av en dag med småbarn i SD-tröjor och en Åkesson som kallar stoppad invandring för "medmänsklighet" och sig själv för antirasist vill det inte säga lite.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!