Malin Molin, Oskar Stenström och Sanne Ahlqvist Boltes i "Snövit och de sju sjuksköterskorna". Foto: Emmalisa PaulyMalin Molin, Oskar Stenström och Sanne Ahlqvist Boltes i "Snövit och de sju sjuksköterskorna". Foto: Emmalisa Pauly
Malin Molin, Oskar Stenström och Sanne Ahlqvist Boltes i "Snövit och de sju sjuksköterskorna". Foto: Emmalisa Pauly
Föda barn. Foto: Emmalisa PaulyFöda barn. Foto: Emmalisa Pauly

Föda barn.

 Foto: Emmalisa Pauly

En ny skånsk saga på Rosengårds bibliotek

Publicerad

Sara Berg ser en uppdaterad Snövit på bibblan i Rosengård.

I serietecknaren Sara Hanssons berättelse om den föräldralösa Snövit är det nedskärningarna inom sjukvården som står i fokus. Antagonisten är den åtstramade landstingsbudgeten och inte en känslomässigt iskall styvmor och i stället för sju dvärgar med framträdande karaktärsdrag, är det sju sjuksköterskor med starka personligheter som den åttaåriga Snövit lär känna.

Det hade kunnat vara en alltför komplicerad intrig för den publik i låg- och mellanstadieåldern som har samlats på Rosengårds bibliotek i Malmö, men tack vare ett dynamiskt skådespel, underfundig humor och en lättillgänglig lektion i orsak och verkan, blir detta en utmärkt blandning mellan pedagogik och underhållning.

Mamma död i barnsäng

Handlingen är förlagd till ett nutida Malmö. Efter att Snövits mamma dött i barnsäng på grund av bristande bemanning, växer flickan upp i diverse fosterhem innan hon hamnar hos ett äldre par på den skånska landsbygden. Där trivs hon inte alls, men härdar ut tack vare en svart katt, bilder på sin döda mor samt återkommande sms från någon som heter Fanny.

En dag packar hon ihop sina få tillhörigheter och rymmer med buss in till centrala Malmö, på jakt efter Fanny. Och detta är kanske föreställningens snyggaste scen, med ett charmigt kaos av fruktstånd, köpcentrum, Bingolottoförsäljare och scientologer, skapat av genomgående fiffiga ljudeffekter. Den som blundar befinner sig mitt i city.

Roterande roller och kön

Jag uppskattar även hur de många rollerna roterar ledigt mellan skådespelarna, helt oberoende av kön, och hur rekvisitan – ett vitt skynke och ett blått draperi – används fantasifullt för att skapa nya miljöer. Dessutom ligger interaktionen med publiken på precis lagom nivå.

Efter att ha funnit Fanny, sjuksköterskan som förgäves försökte rädda Snövits mamma, hjälper flickan och hela publiken den nästan utbrända vårdpersonalen att strejka för en bättre arbetsmiljö. Kollektivet vinner och Snövit får flytta in hos Fanny.

En bättre prins får man leta efter.

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag