Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En mikrofon för yttrandefriheten

Lev Rubinstein.

Stockholm literature går i de kvävda och begränsade rösternas tecken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Den irakisk-finländska författaren Hassan Blasims har skildrat hur det vid krigsslutet i Irak köades till en offentlig mikrofon. En efter en vill de erövra sin nyvunna yttrandefrihet.

På Helsingfors litteraturfestival tog han själv mikrofonen. I stället för att läsa upp en novell läxade han upp publiken i en monolog över hur han som invandrad författare fått gå omvägen via andra länder för att väcka intresse i Finland. Det hela direktsändes i finländsk tv:

“Jag har bott i Finland i tio år, ändå bjuds jag inte in till tv. Varför? Eftersom jag talar bruten engelska. Men om det kommer en författare på besök från Italien, då skaffar de en tolk.”

 

I oktober kommer Hassan Basim till Stockholm literature. Festivalen har inget uttalat tema, men gemensamt för många av akterna – som presenterades i dag – är just att de på skiftande vis skildrar eller påminner om de röster som kvävs och begränsas. Yttrandefrihet, i vid bemärkelse.

Rumänsk-amerikanska Andrei Codrescu skriver i “Bibliograv” om den påstådda bokdöden. Vietnamesiska Duong Thu Huong har suttit fängslad för sitt arbete. Kenyanen Binyavanga Wainaina kom ut offentligt precis när landet förbjudit homosexualitet och använder sin status som kulturpersonlighet för att protestera mot beslutet.

 

På så vis känns det också helt naturligt att programmet har tyngdvikt vid författare med kopplingar till det Ryssland där yttrandefriheten allt tydligare hotas. Lev Rubinstein, Rosa Liksom, Ljudmila Ulitskaja är bokningar som visar på programansvarige (tillika Expressen-medarbetaren) Stefan Ingvarssons intresse för landet.

Resultatet är ett aktuellt, och allvarstyngt, program med vibrerande trådar ut i ett demokratiskt svajande Europa. Det lär bli svårt att inte bege sig till Moderna muséet en sväng i oktober.