Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En Mallorcaresa blir starten på livskrisen

Maria Frensborg.
Foto: Kaunitz-Olsson / Kaunitz-Olsson
Sven Olov Karlsson.
Foto: OLLE SPORRONG

I Maria Frensborgs vuxendebut blir det tydligt hur svårt det är att göra rätt. 

Sven Olov Karlsson känner igen sig i alla tidstypiska problem.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Ät inte kött, hjälp tiggarna, skydda barnen från giftiga livsmedelstillsatser och könsstereotyper. Använd rätt ord för härkomst, läggning, identitet, livssituation: akta alla marginaliserade. Var medmänniska, delta i den hållbara utvecklingen.

Stackars Helena vill bara göra rätt. En vilja som främst arbetar inåt, neurotiskt tvivlande, dogmatiskt självkritiserande. Som rackar tyst även på omgivningen, inte minst familjen. Så när maken Jonas överraskar med en Mallorcatripp till påsk blåser hon följdriktigt topplocket: Flyga när jorden brinner? Köpa något sådant utan att fråga henne? Vilket svek! En strid, eller fyrtioårskris, tar sin början. Eller kanske bara kommer i dagern.

Foto: Kaunitz-Olsson

Alla Helenas problem är tidstypiska. Klimatet krisar ju verkligen. Och parallellt med att populister och främlingshatare brölar fritt i både egna organ och public service har det aldrig varit lättare att trampa snett i ordvalen. I alla fall känns det så lite till mans i den lådcyklande smakfulla medelklassen, där hon skärmtjatar och livspusslar quornputtrande bostadsrättsvardag medan den förbjudna färden mot solen, dag före röd dag, tickar närmare.

Tänk allt man kunde ha blivit om man bara valt lite bättre!

Barn- och ungdomsförfattaren Maria Frensborgs vuxendebut berättar durkdrivet, livserfaret och elegant om vilket omöjligt, och omänskligt, projekt det är att vara konsekvent. Jag slukar den på en kväll. Kluckar igenkännande åt huvudpersonens åldrandenoja. Tänk allt man kunde ha blivit om man bara valt lite bättre!

Det är som om spleenbruden Elise i Isabelle Ståhls mörkt humoristiska ”Just nu är jag här” gått och blivit en ”beskäftig pk-morsa”, svartsjuk och flirtig. Romanens övriga karaktärer – dotter, son, make, gamle pappa prästen – är relativt statiska. Den huvudsakliga utvecklingen sker i Helenas forsande medvetandeström. Där kantrar den moderna individens solidariska ambition till självupptagen högdragenhet. Genomskådar sig, men kan ändå inte hjälpa det.

PROSA

MARIA FRENSBORG

Dag före röd dag

Kaunitz-Olsson, 252 s.


Sven Olov Karlsson är författare och kritiker på Expressens kultursida. Lyssna på ”Lägg ut!”

https://embed.radioplay.io?id=82648&country_iso=se

En podcast om journalistik och medieveckan – av Expressens kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind. Varje fredag med en spännande gäst.