Christina Kjellsson. Foto: Ola Kjelbye / OLA KJELBYEChristina Kjellsson. Foto: Ola Kjelbye / OLA KJELBYE
Christina Kjellsson. Foto: Ola Kjelbye / OLA KJELBYE
"Nu är jag ung hela mitt liv"."Nu är jag ung hela mitt liv".
"Nu är jag ung hela mitt liv".

En lysande roman om att få vara den man är

Publicerad

Martina Montelius får syn på en bekant kamp för att få vara sig själv i Christina Kjellssons "Nu är jag ung hela mitt liv".

“Vill du vara en särling?" Vilken underlig fråga. Jag fick den av en lärare när jag gick i högstadiet. Frågan var en anklagelse: vill du ödelägga ditt liv genom att envisas med att vara sådan som du är? Barndomen kan, när den är på det humöret, vara en segdragen, påtvingad inrullning i en likriktningskåldolme.

Som för Mirjam, den sönderkämpande, 14-åriga protagonisten i Christina Kjellssons “Nu är jag ung hela mitt liv". Tillvaron i hennes lilla by, impregnerad av cigarettrök, utseendetjat och långpendlande föräldrar, är plågsamt lik en tom glasburk med små, små lufthål i det hårt åtskruvade locket.

Författaren Christina Kjellson är själv en sådan som kan misstänkas för att vilja vara en särling. Från en liten by i Jämtland, är hon väldigt mycket Mirjam. En föga insmickrande orddyrkare, och ännu värre: en kvinna som garanterat är roligast på festen. Roliga kvinnor är populära objekt för misstänksamhet och förakt. Ganska sällan blir de uppraggade. Jag vet vad jag talar om. Kvinnor, sådana som Mirjam snart ska bli, ska vara tysta, sköra och i starkt behov av undervisning.

Fläskar på med ordlekar

Som förebild och kumpan, om man så vill, har Mirjam den unga morsan Janet som är helt ointresserad av att ändra på henne, få henne att vilja bli undersköterska eller dricka sprit och visa brösten.

Denna vackert 1970-talspatinerade berättelse, en fristående fortsättning på uppväxtskildringen "Solknepet", är en befrielseroman. Men den är mer än så. Kjellsson försöker inte stävja sin språkekvilibrism för att ställa sig in. Hon fläskar på med bilder och ordlekar. Dessutom undviker hon ungdomsromanens vanligaste blotta, den att förminska tonårstidens becksvarta ångest. Här ställs den högst berättigade fråga som blir aktuell för den snart vuxna: "Vill jag verkligen leva?" Det är fasansfullt, men så tänker många unga människor. Alla vill att du ska vara på ett visst sätt, och ingen tycks respektera din egen åsikt i frågan.

Det är just denna belägenhet Kjellsson ringar in i sin bok, och hon gör det med all den surt förvärvade pondus och associationsrikedom som tillkommer en ärrad krigare.

 

Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra texter.

Martina Montelius
Martina Montelius
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag