Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En lättnadens suck från Moskva i dag

Kirill Serebrennikov
Foto: TASS / VALERY SHARIFULIN/TASS/SIPA USA SIPA USA
Stefan Ingvarsson.
Foto: CATO LEIN

Rättsprocessen mot den ryske regissören Kirill Serebrennikov avslutades i dag.

Stefan Ingvarsson funderar över en dom som kommer med både hopp och farhågor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Regissören Kirill Serebrennikov döms till en villkorlig dom i Moskva i dag. Domen är kulmen på en utdragen process om förskingring av offentliga kulturanslag mot honom och tre andra personer. Domen ger ett visst hopp i en rysk offentlighet som redan präglas av en utbredd självcensur. 

Serebrennikov är en av de mest uppburna teater- och filmregissörerna i Ryssland i dag. Som chef för teatern Gogol-centret har varit en fixstjärna för den nytänkande och subversiva kultur som är en viktig del av dagens unga Moskva. Samtidigt har han aldrig varit en uttalad oppositionell, tvärtom sågs han av många som en eliternas darling och en person med beskydd högt upp i presidentadministrationen.

Utanför domstolen vakade hundratals personer iklädda munskydd med budskapen ”Njet” eller ”Frige Kirill”. Oberoende ryska medier har rapporterat direkt och intervjuat en lång rad kulturpersonligheter som alla var på plats för att uttrycka sitt stöd. ”En fällande dom innebär en avgörande förändring av den konstnärliga friheten i Ryssland” var en återkommande kommentar.

Dagens dom kan ses som ett försök att mjuka upp stämningen i landet

Dagens Ryssland har ingen officiell förhandscensur. Den som bryter mot oskrivna regler eller stöter sig med makten ser i stället sin handlingsfrihet kringskuren på andra sätt. Det kan vara tillstånd som plötsligt saknas, anslag som dras in eller elektricitet som stängs av. I det här fallet är det en komplicerad anklagelse om ekonomiska oegentligheter. 

Regissören greps i augusti 2017 mitt under en filminspelning i Sant Petersburg och sattes i en arton månader lång och mycket strikt husarrest. Under den tiden fortsatte han att regissera via inspelade anvisningar på en USB-sticka som hans advokat tog med sig till repetitionerna som sedan bandades och togs med till honom. ”Russian innovation” som hans producent beskrev förfarandet. Dagens dom kan ses som ett försök att mjuka upp stämningen i landet inför den stundande folkomröstningen om ändringar i konstitutionen som ska göra det möjligt för Vladimir Putin att sitta kvar på livstid. 

Stefan Ingvarsson är kulturjournalist, f d kulturråd i Moskva och medarbetare på Expressens kultursida.