"En hyllning till det onyttiga och omöjliga"

DIKTARE OCH KRITIKER. Malte Persson är en flerfaldigt prisbelönt poet och författare, även verksam som kritiker i Expressen. Han är bosatt i Berlin.
Foto: Sara Mac Key / BONNIERS
"Om Ofissim".
Foto: / BONNIERS
Jenny Aschenbrenner.
Foto: Mattias Ahlm / SVERIGES RADIO

Malte Perssons nya roman är en lekfullt impressionistisk biografi över den excentriske diktaren Ofissim.

Jenny Aschenbrenner läser en både roande och rörande skildring.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Vem är Ofissim? En diktare och uppfinnare, en skojare och tänkare, en sydeuropeisk man någon gång under 1900-talets början. Han har en bror och en ärvd förmögenhet samt både vänner i konstnärskretsar och hängivna anhängare av sina tankar, men luktar ändå av ständigt hotande katastrof. Han är evigt olyckligt förälskad. Sådana ledtrådar går att dra ur Malte Perssons korta textstycken. Det går att pussla ihop en spelplats, en bakgrund, ja till och med en sorts person.

Men vem är en underordnad fråga. I stället vad - vad är Ofissim?

Han är en lek och ett upptåg, en metafor och en konstruktion, en finurlighet.

"Om Ofissim" är uppbyggd som en rad kortare anekdoter och faktauppgifter om denne Ofissim, varvat med hans "egna" texter. En impressionistisk biografi över Ofissim som lever i en stad på den europeiska kontinenten, troligen Paris, någon gång runt förra sekelskiftet, runt det moderna samhällets genombrott. Här finns telegraf och järnväg, liksom fotografi. Alla fenomen som fängslar den excentriske diktaren Ofissim och får honom att skalda, om tågen till exempel: "O tåg! En dag // skall era långa kroppar // även korsa världshaven // där det är långt mellan stationerna .."

ROMAN

MALTE PERSSON
Om Offisim
Albert Bonniers, 163 s.

Tvära girar och nya perspektiv

Det är pastisch men också lite fint, Ofissims egna dikter som då och då citeras. Tillsammans med brottstyckena av biografiska "fakta" och ickefakta en poetisk helhet där Ofissim blir en hyllning till det onyttiga i människan, stenen i framåtskridandets flöde som tvingar fram tvära girar och nya perspektiv. Hans uppfinningar är ljuvligt omöjliga, visionära och storslagna, hans tankebyggen underbara återvändsgränder.

Så här kan det låta:

"Ofissim både grundade och tog tidigt avstånd från en konstnärlig rörelse som han kallade apatismen. Vare nog sagt om detta".

I sin milda humor och från sidan-blick på tillvaron påminner Malte Persson i denna bok om patafysikerna, om föregångsmannen Jean Ferry men också om svenska efterföljare som Magnus Hedlund. En lätt surrealistisk syn på världen, en liten tvist och så får man syn på asken inuti asken som döljer ännu en ask.

Eller för all del berättelserna om Mulla Nasruddin från muslimsk folkdiktning, en de många skepnadernas man som i varje berättelse knuffar det förväntade händelseförloppet ur kurs med en dråplig slutsats eller en hisnande handling.


LÄS MER: Malte Persson om slakten på tidskrifterna

Avsky för speglar

Ofissim återkommer till vissa teman. Den exakta avbildningens förkastlighet till exempel. Kravet på genuinitet, autenticitet, som om det exakt återgivna skulle vara det på djupet sanna, som präglar vår tid likväl som det lika teknikintresserade tidiga 1900-tal som jag tänker mig att Ofissim lever i.

Ofissim avskyr den så starkt att han undviker speglar, fotografier, till och med i mörker reflekterande glasrutor.

Malte Persson skojar med ismer och konstnärligt positionerande, han skojar med biografskrivandet och med litteraturens högtravande sanningsanspråk, inte minst skojar han med poesin.

Men han säger också saker. Som det riktigt fina om den ofullkomlighet som Ofissim sätter högst av allt: "'Människan är ett ljus som tänds och bränns innan det är färdigstöpt' sade Ofissim." Eller: "'Missförståndet är det enda sanna förståndet' sade Ofissim, men folk förstod inte riktigt vad han menade."


Jenny Aschenbrenner

kulturen@expressen.se

Malte Persson är medarbetare i Expressen Kultur. Därför recenseras boken av Jenny Aschenbrenner, litteraturkritiker på Sveriges Radios kulturredaktion.


Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.