Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En hummerkniv i tassen

Leo Lagercrantz Foto: Anna-Karin Nilsson
Leo Lagercrantz får Hummerkniven, Aftonbladets nyinstiftade pris.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Expressens skribent och före detta debattredaktör Leo Lagercrantz får Hummerkniven - Aftonbladets nyinstiftade pris till "liberaler som står för det som är sant och relevant".
Priset har uppkallats efter  Hummerknivsöder, smeknamnet på det Södermalmskvarter runt Slussen där Leo Lagercantz är bosatt.
Leo, gillar du hummer?
– Jag är ingen riktig hummerätare. Men jag säger inte nej. Jag gillar mer krabba faktiskt, också ett väldigt bra och aggressivt djur.
Förpliktigar Hummerkniven?
– Absolut, nu vässar jag klorna. Jag skriver en bok med Jens Christian Brandt om Lundin i Afrika och hela Sveriges inblandning i denna affär via pensionsfonderna. Den ska komma ut på Leopard förlag.
Hur skiljer sig en liberal journalist från en vänsterjournalist?
– Det finns väldigt bra journalister i båda läger. Alla bra journalister är kritiskt granskande men också ständigt självkritiska. Om man har en vänster- eller liberal utgångspunkt spelar mindre roll.
På prisutdelningen  i går kväll på restaurang KB i Stockholm spreds uppgiften att Afton- bladets kulturchef Åsa Linderborg i själva verkat hade velat ge Leo Lagercrantz Axel Liffner-stipendiet på 30 000 kronor, men att den övriga redaktionen stoppat utnämningen. Därför skapades Hummerkniven. Linderborg dementerade det ryktet.
–  Hummerkniven var min idé som jag kom på i söndags, sade Linderborg.
– Jag tar alla mina idéer på volley. Jag betraktar heller inte Leo som kultur- journalist i första hand utan som en liberal opinions- bildare och en väldigt duktig journalist.

FOTNOT: Leo Lagercrantz får priset för sin granskning av "Lundins exploatering av Afrika".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!