Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En handbok i de fejkade nyheternas tidevarv

Emma Frans.
Foto: Niklas Nyman
Bokomslag "Larmrapporten".

Forskaren Emma Frans är nominerad till Stora journalistpriset i kategorin "Årets röst".

Jens Liljestrand läser hennes "Larmrapporten", en omistlig handbok i Trumpismens tidevarv.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SAKPROSA | RECENSION. Kommer ni ihåg blöjorna? När Caremaskandalen briserade hösten 2011 och rapporter om vanvårdade äldre i privat regi forsade fram i medierna, var det en detalj som stod ut. För att spara pengar hade Carema beordrat personalen att väga blöjorna!

Men det var förstås inte hela bilden. Blöjvägning görs överallt, eftersom Socialstyrelsen kräver att äldres inkontinensskydd utprovas individuellt. Likväl spred sig snabbt bilden av vårdbolaget som förnedrade äldre med urinblöta blöjor. Än i dag kan man se vänsterdebattörer ta upp Caremablöjorna som exempel på vidrig rövarkapitalism i välfärden.

Exemplet visar hur lätt även seriösa journalister låter sig styras av falska nyheter, förutfattade meningar och känslor i sin bevakning av viktiga samhällsfrågor. Samtidigt har vi på senare år sett representanter från forskarsamhället kliva fram och ta plats i debatten, som en sorts ljusets riddare i en tid av falska nyheter, faktaresistens och "alternativa fakta".


Emma Frans nominerad till "Årets röst"

En av dem är Emma Frans, forskare vid Karolinska institutet och vetenskapsskribent. Idag kan hon vinna Stora journalistpriset i kategorin "Årets röst", och hon är i höst även aktuell med boken "Larmrapporten", en guide för den som bättre vill förstå hur kunskap fungerar.

Här får man lära sig om noceboeffekt, omvänd kausalitet, Dunning-Kruger-effekten och hur lätt statistiken kan luras om man kapar Y-axeln i grafen. Det ges även handfasta råd om det bästa sättet att ändra någons uppfattning, till exempel genom att förklara hur kunskapen har tagits fram och undvika att håna och raljera.

"Larmrapporten" är en strålande, underhållande och tyvärr väldigt nödvändig handbok för att överleva i Trumpismens tidevarv.

Samtidigt visar mitt exempel med Caremaskandalen att allt inte var bättre förr. Idag skulle lögnen om blöjorna ha plockats sönder av Twitter på en halvtimme.


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.


SAKPROSA

EMMA FRANS

Larmrapporten. Att skilja vetenskap från trams

Volante, 164 s.