Emma Frans. Foto: Niklas NymanEmma Frans. Foto: Niklas Nyman
Emma Frans. Foto: Niklas Nyman
Bokomslag "Larmrapporten".Bokomslag "Larmrapporten".
Bokomslag "Larmrapporten".

En handbok i de fejkade nyheternas tidevarv

Publicerad

Forskaren Emma Frans är nominerad till Stora journalistpriset i kategorin "Årets röst".

Jens Liljestrand läser hennes "Larmrapporten", en omistlig handbok i Trumpismens tidevarv.

SAKPROSA | RECENSION. Kommer ni ihåg blöjorna? När Caremaskandalen briserade hösten 2011 och rapporter om vanvårdade äldre i privat regi forsade fram i medierna, var det en detalj som stod ut. För att spara pengar hade Carema beordrat personalen att väga blöjorna!

Men det var förstås inte hela bilden. Blöjvägning görs överallt, eftersom Socialstyrelsen kräver att äldres inkontinensskydd utprovas individuellt. Likväl spred sig snabbt bilden av vårdbolaget som förnedrade äldre med urinblöta blöjor. Än i dag kan man se vänsterdebattörer ta upp Caremablöjorna som exempel på vidrig rövarkapitalism i välfärden.

Exemplet visar hur lätt även seriösa journalister låter sig styras av falska nyheter, förutfattade meningar och känslor i sin bevakning av viktiga samhällsfrågor. Samtidigt har vi på senare år sett representanter från forskarsamhället kliva fram och ta plats i debatten, som en sorts ljusets riddare i en tid av falska nyheter, faktaresistens och "alternativa fakta".

 

Emma Frans nominerad till "Årets röst"

En av dem är Emma Frans, forskare vid Karolinska institutet och vetenskapsskribent. Idag kan hon vinna Stora journalistpriset i kategorin "Årets röst", och hon är i höst även aktuell med boken "Larmrapporten", en guide för den som bättre vill förstå hur kunskap fungerar.

Här får man lära sig om noceboeffekt, omvänd kausalitet, Dunning-Kruger-effekten och hur lätt statistiken kan luras om man kapar Y-axeln i grafen. Det ges även handfasta råd om det bästa sättet att ändra någons uppfattning, till exempel genom att förklara hur kunskapen har tagits fram och undvika att håna och raljera.

"Larmrapporten" är en strålande, underhållande och tyvärr väldigt nödvändig handbok för att överleva i Trumpismens tidevarv.

Samtidigt visar mitt exempel med Caremaskandalen att allt inte var bättre förr. Idag skulle lögnen om blöjorna ha plockats sönder av Twitter på en halvtimme.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.

 

SAKPROSA

EMMA FRANS

Larmrapporten. Att skilja vetenskap från trams

Volante, 164 s.

 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag