Kenneth Hermele är ekonom och författare. Foto: SOFIA RUNARSDOTTER / WEYLERKenneth Hermele är ekonom och författare. Foto: SOFIA RUNARSDOTTER / WEYLER
Kenneth Hermele är ekonom och författare. Foto: SOFIA RUNARSDOTTER / WEYLER
"En shtetl i Stockholm"."En shtetl i Stockholm".
"En shtetl i Stockholm".
Salomon Schulman. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVPSalomon Schulman. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP
Salomon Schulman. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP

En from judes vandring genom folkhemmet

Publicerad

I "En shtetl i Stockholm" skildrar ekonomen och humanekologen Kenneth Hermele sin barndom på ett fattigt migrantsödermalm i Stockholm. 

Salomon Schulman läser en ovanligt uppriktig uppväxtskildring.

LITTERATUR | RECENSION. Det heter att vi judar är Bokens folk. Med det brukar avses Bibeln och Talmud. Det är dock inte hela sanningen. Gudsorden har inspirerat till hisnande tolkningsvolymer. Religionens sönderfall har givit upphov till en ny nyfiken litteratur vilken nosat på den värld som uppenbarat sig på andra sidan de raserade gettomurarna. 

Samhällets marginaliserade ser ofta de mest oväntade sanningar om majoritetskulturen och detta parat med en obändig bildningstradition ger det judiska fermentet en uppseendeväckande jäsningskraft.

Även i lilla Sverige har det judiska inslaget varit påfallande de senaste decennierna. Det är främst Förintelselitteraturen som med dess ordlöst plågsamma skildringar ”berikat” vår samtid och den är långt ifrån färdigskriven även om de som upplevt fasorna nu håller på att gå en ”naturlig” död till mötes. 

 

LÄS MER – Salomon Schulman: Jag får bära korset för alla mina trosfränder

Stockholms söder

Många av mina generationskamrater med judisk bakgrund är ett skrivande folk, ofta bredvid sina borgerliga yrken. Massmorden har gett ett styng i hjärtat som smärtar bakom den sociala fasaden.

Nu senast är det ekonomen Kenneth Hermele som ger sig in i sina föräldrars emotionella kvarlåtenskap. ”En shtetl i Stockholm” är en uppseendeväckande skildring av författarens uppväxt under välfärdsåren. Det är en from judes vandring från Stockholms söder – ut ur de religiösa skrankorna och in i den borgerliga världen, låt vara med vänsteristiska förtecken i ett postpubertalt uppror. 

Kriget kastar sin mörka skugga över vardagen trots att föräldrarna aldrig fysiskt kom att uppleva det. De hann fly från polska Suwalki respektive Berlin strax före katastrofen tillsammans med mor- och farföräldrarna. Kenneths föräldrar lyckades pekuniärt väl i Schweden

 

LÄS MER – Salomon Schulman: Norrmännen borde inte vara så stolta

Folkhemsidyll

Vi andra som tillhör lägerfångarnas generation med fasorna hängande i flagor längs hemmets väggar hade gärna bytt ut vår verklighet mot de psykologiska intermezzon som intervenerade i familjen Hermeles folkhemsidyll, om än något skamfilad. 

 

Kenneths mor mördades i ett palestinskt terrorattentat under en påskhögtid i Israel 2002. 

 

Den löftesrika boktiteln är kanske att ta i. Mötena med kärnan i shtetln, de som kom hit som krigstrasor, uteblir. I Stockholm fanns, precis som i mitt Malmö, ett underfundigt nästan singerskt sällskap som på dagarna i sin kärleksfulla, ibland hatiska, gemenskap visste vad galghumor var och flinade illmarigt åt de präktiga halvsvenska judarna. Nätterna deras var fyllda med hårresande minnen bakom elektrifierad taggtråd.

Kenneths mor mördades i ett palestinskt terrorattentat under en påskhögtid i Israel 2002. Sorgen efter Kenneths älskade jiddische mame hade gärna fått ges större utrymme. Annars väjer inte författaren för att vara utlämnande vilket ger boken en osedvanlig nerv.

 

 

SAKPROSA

KENNETH HERMELE

En shtetl i Stockholm

Weyler, 237 s.

 

Salomon Schulman är barnläkare, författare och medarbetare på Expressens/Kvällspostens kultursida. Han har skrivit ett flertal böcker om medicin, jiddisch och judisk kultur.

Relaterade ämnen
Salomon Schulman
Salomon Schulman
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag