Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En fristad för nyliberalismen

Mats Gerdau.
Foto: Jan Düsing

Jens Liljestrand häpnar över Nackas flummiga kommunstyrelseordförande.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Som ett led i Expressen Kulturs och Svenska PEN:s kampanj för fler fristäder i Sverige, tillfrågades (10/6) några av Sveriges största kommuner om varför de inte erbjuder författare som förföljs i sina hemländer en fristad.

En av de mest kreativa ursäkterna kom från Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka. Efter de sedvanliga standardfraserna om att man "jobbar mycket med öppenhet och mångfald", slår Gerdau fast att Nackaborna minsann inte vill ha "områden av typ fristaden Christiania i Köpenhamn, där droger flödar".

Vi tar det en gång till. Fristadssystemet handlar om att ge skydd åt skrivande individer som hotas av fängelse, tortyr eller dödsstraff. Några är traumatiserade och lever anonymt i Sverige. Andra har en mer offentlig profil och bidrar till det lokala kulturlivet.


Fristadssystemet handlar däremot inte om rätten att sälja hasch utanför Sickla köpkvarter.

Mats Gerdau är inte vem som helst. Han har suttit i riksdagen i såväl utbildnings- som socialutskottet. Dessutom har han hunnit med att läsa journalistik på Poppius. Ändå verkar han tro att Expressen och Svenska PEN bedriver en kampanj för att legalisera narkotika.

Lustigt nog publicerades uttalandet dagen innan Sveriges Radio rapporterade att Dieselverkstan, Nackas privata bibliotek, delar ut en vinst på 360 000 kronor till delägarna. På andra håll är den moderatledda kommunen alltså inte främmande för nytänkande i kultursektorn.

En varning är dock på sin plats: privatiseringar är ofta en inkörsport till tyngre nyliberalism.