Bild från ett krig som ingen vet anledningen till. Foto: Vladimir Velengurin
Bild från ett krig som ingen vet anledningen till. Foto: Vladimir Velengurin

En brutal lektion i krig

Publicerad

Anna Hellgren läser Arkadij Babtjenkos ryska krigsroman.

Som värnpliktig skickades den i dag 37-årige Arkadij Babtjenko till Tjetjenien. Fyra år senare kommer han hem till Moskva igen. Han är 22 år gammal och för att överleva börjar han skriva. Om kriget, ledan, den institutionaliserade - och dödliga - pennalismen inom den ryska armén. Om kölden och svälten och vad det gör med en människa att lära sig att döda urskiljningslöst.

I "Dagar i Alchan-Jurt", Babtjenkos tredje bok på svenska och publicerad år 2000 i Ryssland, skickas huvudpersonen Artiom ut på ännu ett spaningsuppdrag inför en strid mot tjetjenska rebeller. Det regnar, ordergivningen saknar logik och varje skymtat fiendegevär besvaras med massiv granatbeskjutning. Den tjetjenska vintern saknar både början och slut och alla har för länge sedan slutat räkna de otaliga mördade bland civilbefolkningen.

Galna av hunger betar soldaterna frusna hagtornsbär direkt från buskarna.

 

Jag läser "Dagar i Alchan-Jurt" parallellt med Svetlana Aleksijevitjs "Zinkpojkar" (Se Expressen 20/9). Det finns häpnadsväckande likheter. Soldater som strider i ett krig ingen längre vet anledningen till, beskrivningarna av hur mänskligheten rinner ur kroppen när man dödar för första gången. Men där Aleksijevitj låter läsaren förstå brutaliteten genom omfångsrika vittnesmål tar Babtjenko inga fångar. På de 116 sidorna ryms hela krigets skoningslösa omänsklighet.

Ändå är "Dagar i Alchan-Jurt" en märkvärdigt vacker bok.

Snart faller vintern också över östra Ukraina.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag