Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En barnboksstjärna med framtiden för sig

Hannah Arnesen.
Foto: Natur & Kultur
Längtar på dagen.
Illustration: Hannah Arnesen
Vardag i köket.
Illustration: Hannah Arnesen
"På natten flyger vi".
Illustration: Hannah Arnesen

Karin Olsson har hittat en sällsynt begåvad bilderboksskapare, Hannah Arnesen med sin "På natten flyger vi".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jag älskar den här bilderboken. Mina barn har inte ens hunnit se den än, men det struntar jag i. Gillar de den inte så tänker jag behålla den för mig själv. Det är sällan man ser ett riktigt originellt uttryck i en bilderbok. Men denna debut av Hannah Arnesen, "På natten flyger vi", håller hög konstnärlig nivå i både text och bild.

Den handlar om hur vanliga barn, stöpta i olika färger och former, har det i vanliga flerfamiljshus om dagen och hur det är på natten. På dagarna är det ganska grått och allt är som vanligt. På natten svävar barnen ut i fantastiska äventyr. På dagen petar pojken näsan, bråkar med sina syskon och vill ut. På natten är han "ett stort äpple, bor bland grenar och är i sommar utan slut".

Att växa i drömmarna

Det finns något djupt trösterikt i denna berättelse. Det handlar om människans förmåga att resa i det inre och växa i drömmarna. Man är något mer än där man bor och råkar ha i materiell mening. Detta lyckas Arnesen förmedla utan att bli träigt överpedagogisk eller alltför esoterisk.

Bilderna är färgsprakande akvareller, långt från trendkulörer och stilar, men står därför så mycket starkare. Det naivistiska anslaget kontrasteras mot lätt igenkännbara miljöer: enformiga höghus, pösiga vardagsrumssoffor och hemtrevliga kök.

Trumpet för måsarna

Språkets styrka är det minimalistiska. Här finns inte ett enda onödigt ord. Det är enkelt, beskrivande, för att sedan plötsligt öppna sinnena ut mot poesin. Min favorit är flickan med mörkt långt hår som sitter i sitt fönster. "På dagen är hon inomhus. Längtar och vinkar till molnen." På natten "står hon på högsta hustaket, spelar trumpet för måsarna och når hela himlen med handen".

På förlagets sajt läser jag att Hannah Arnesen arbetar i bokhandel och studerar bilderboksberättande på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Jag ska erkänna att jag inte ens visste att den utbildningen fanns. Men uppenbarligen har den bidragit till att en stjärna har fötts.


Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

BILDERBOK

HANNAH ARNESEN

På natten flyger vi

Natur & Kultur

Ålder 3+