Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Harry Potter i ny skrud är en gåva till läsarna

Bilder att sugas in i.Foto: Ill: Jim Kay
Harry Potter i ny hatt.
"Harry Potter och de vises sten".

Hanna Höglund älskar den illustrerade nyutgåvan av Harry Potter.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

NYUTGÅVA

J K ROWLING
Harry Potter och de vises sten
Illustrationer Jim Kay
Rabén & Sjögren, 247 s.

Den nya illustrerade utgåvan av "Harry Potter och de vises sten" landade på bokhandelsdiskarna samtidigt som nyheten om den kommande "Twilight" där Stephenie Meyer bytt kön på Bella och vampyren Edward.

Cynismen i att på detta vis mjölka ur två boksuccéer en gång till kan man säga mycket om. En ny generation läsare ska fångas upp och de redan inbitna fansen kan inte motstå att köpa ännu en version av sina älsklingsböcker - för så funkar fandom. Allt medan pengarna rullar in på ett rätt äckligt vis.

Bilder i "Sagan om ringens" fotspår

Men så fort jag håller i den nya Jim Kay-illustrerade Potter-boken (tvåan är på väg) kommer sådana tankar på skam. För det här är en present till läsarna, inget annat.

Vi snackar storformat, inbundet, fantastiska färger och bokmärkesband i rött. En bok som gjord för att läsa tillsammans. Den luktar till och med så där mättat gott som bara rikt färglagda böcker kan.

Man sugs huvudstupa in i helsidesbilderna. Kay låter bilderna gå i "Sagan om ringen"-illustratörerna Alan Lees och John Howes mys-episka fotspår.

Man blir bokfetischist

Trädgrenarna vajar bland enhörningar i Den förbjudna skogen och man känner andhämtningen från trehövdade monsterhunden Fluffy. Harry trycker händerna mot spegeln där han just sett sin döda mamma och pappa vinka så det skär i hjärtat.

Och jag är egentligen ingen bokfetischist - surfplatta går lika bra - men den här boken får mig att bli.

Detta är nämligen bilder som är guld i sig men också föder ren läslust. För det är inte truganden eller happy meal-böcker som läsvägrande barn behöver. Det är kvalitet.

 

Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.