Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En ambassadör måste vända på alla stenar

Martin Schibbye.Foto: MAGNUS BERGSTRÖM
Jojje Olsson
Gui Minhai.Foto: PRIVAT / ANGELA GUI
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Martin Schibbye bemöter Jojje Olssons replik i debatten om förra ambassadören Anna Lindstedts helg med kinesiska affärsmän och fallet Gui Minhai.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK. Jag tror jag och Jojje Olsson är rörande överens i sakfrågan. I min text skriver jag också ”Att använda anhöriga som gisslan i det diplomatiska arbetet vilket verkar ha skett på Sheraton är upprörande.”  

Jag har också för Expressen gjort ett längre reportage om fallet och dotterns kamp för sin pappa ”Angela Gui vägrar ge upp kampen för sin pappa” (Expressen 2/4 -18).

Min poäng med krönikan är att påminna om att det ingår i jobbet för en ambassadör att vända på alla stenar genom möten och kontakter och att det kan vara bekvämt för UD att inte alltid veta vad som pågår – om det går snett. Vilket jag också skriver har skett. 

Min andra poäng är att det inte är bra om ambassadörer skräms till trygg passivitet. Inte genom en dom som Jojje påstår – utan genom att vara rädd för improvisera. 

Med det sagt är det lika upprörande att notera att de erfarenheter från de diplomater som jobbade med mitt fall inte kommit till användning i UD:s arbete med Gui Minhais fall. Där man gemensamt med anhöriga lade upp en plan och byggde upp ett förtroende för varandras olika roller.

Av Martin Schibbye

Martin Schibbye är journalist och medgrundare av Blankspot project. Tillsammans med fotografen Johan Persson greps han under en reportageresa i Etiopien och dömdes till 11 års fängelse. De benådades efter 14 månader. Tillsammans har de skrivit boken ”438 dagar: vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar”.

RÄTTELSE. Denna artikel uppgav tidigare att Margot Wallström inte träffat Angela Gui. Det byggde på uppgifter från Jojje Olssons artikel i ämnet, som nu har uppdaterats.