Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elon Musk är skurken i Thailandsdramat

Entreprenören och Tesla-grundaren Elon Musk.
Foto: AP / TT / NTB Scanpix
Pojkarna räddades ur grottan i Thailand efter 14 dagar.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Den specialbyggda ubåten var för opraktisk.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Elon Musk åkte till Thailand för att rädda pojkarna ur grottan med ubåt – men den var för opraktisk. Hanna Johansson skriver om entreprenören med skitvisioner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | POJKARNA I GROTTAN I går kom äntligen de tolv thailändska pojkar som tillsammans med sin fotbollstränare suttit fast i en grotta sedan den 23 juni ut. 

Till stor lättnad för både deras anhöriga och för oss som varit oroliga att det hela skulle sluta i tragedi, snarare än som handlingen i en strapatsrik "Vi fem"-bok. 


LÄS MER: Alla 13 har räddats ur grottan i Thailand 


Nu fick den här historien också sin egen pojkboksskurk: elbilsentreprenören Elon Musk. Han anlände till Thailand med en specialbyggd ubåt för att bistå räddningsinsatsen, men väl på plats bedömde räddningsledaren Narongsak Osottanakorn att utrustningen var för opraktisk.

Elon Musk till attack

Elon Musks respons blev märklig. På Twitter attackerade han Osottanakorn genom att ifrågasätta dels hans kompetens som ledare för operationen – “han är ingen expert på ämnet” – dels att han ens har beskrivits som “räddningsledare”. 


LÄS MER: Elon Musk queries expertise of Thai cave rescue officials


Tyckte man inte redan att Elon Musk är jordens största douchebag borde väl detta ändå vara spiken i kistan. Det ska till en distanslöshet vanligtvis reserverad antagonisten i en superhjältefilm för att orka ta den här sortens bråk när ett gäng tonårspojkars liv står på spel.

Räddningsinsatsen i grottan är som en fabel. Sensmoralen blir att techmiljardärer som Musk må vara visionärer – problemet är bara att deras visioner är skit. 

De tror att elbilar ska rädda miljön när det absolut största klimatavtrycket sker när bilen tillverkas. De skapar "smart" hemteknologi som exploateras i våldsamma relationer, enligt en rapport som nyligen publicerades i New York Times.

Ubåten blir kvar i Thailand

Det var just när den thailändske räddningsledaren kallade ubåten för "opraktisk" som det brast för Elon Musk. Jag får en känsla av att detta inte händer särskilt ofta: att någon kallar hans idéer ohållbara.

Samma attityd genomsyrar många "innovativa" entreprenörer och företag; det går en linje från Teslas omvittnat helvetiska fabriker till cykelbudsfirmor utan kollektivavtal.

Elon Musk lämnar sin ubåt i Thailand med hänvisning till att den kan bli "användbar i framtiden". En framtid som, med hans ideal, ser mörk ut.


Hanna Johansson är kulturjournalist och medarbetare på Expressens kultursida.