Marcus Birro. Foto: Henrik Montgomery / Tt / TT NYHETSBYRÅNMarcus Birro. Foto: Henrik Montgomery / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Marcus Birro. Foto: Henrik Montgomery / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Martina Montelius, medarbetare på Expressen Kultur. Foto: Roger Tillberg / STELLA PICTURES ROGER TILLBERGMartina Montelius, medarbetare på Expressen Kultur. Foto: Roger Tillberg / STELLA PICTURES ROGER TILLBERG
Martina Montelius, medarbetare på Expressen Kultur. Foto: Roger Tillberg / STELLA PICTURES ROGER TILLBERG

Eliten bryr sig inte om den lilla människan

Publicerad

Eliten i Sverige har slutat att lyssna på den lilla människan.

Marcus Birro svarar Martina Montelius i debatten om etablissemanget.

Till skillnad från Martina Montelius (Expressen 28/11) hänger jag extremt lite på Kent Ekeroths Twitterkonto.

Jag föredrar att ägna mina dagar åt andra saker. Som att resa i landet och lyssna på människor som lever i mindre städer, på landsbygden och sedan i mitt skrivande försöka ge röst åt deras historier.

Deras verklighet får inget eller extremt lite utrymme i svensk offentlighet. När man lever i den väletablerade medelklassens vadderade lilla bubbla är det så gott som omöjligt att inse att man lever i den bubblan.

Montelius undrar varför jag inte tar strid för flyktingar och jag kan trösta henne med att jag tagit striden för fler utsatta grupper än jag orkar räkna upp här och att mitt engagemang för dessa utsatta grupper kostat mig en hel del. Det där vet säkert Montelius. Men hon kör, säkert omedvetet, med klassisk härskarteknik. Hon ser inte ens att hon står på sin plattform och tittar ner.

 

LÄS MER: Tack, du hörs alldeles utmärkt Marcus Birro

Svenskarna är solidariska

Under de här två åren har allting exploderat. I Sverige sker allting med ett jämntjockt mummel. Det är därför som ordet revolution kanske lät lite överdrivet när jag skrev det. Men det är en revolution. Den revolutionen handlar väldigt lite om invandringen, något som Montelius regelbundet återkommer till i sin text.

De flesta människor är stolta över att Sverige hjälper människor som flyr för sina liv.

Men det tycks föreligga ett sorts tankefel här. Sverige är ett av världens mest solidariska länder. Men bara för att jag lägger en femtiolapp i tiggarens kopp ska jag inte ställas till svars för att jag inte ger henne tusenlappen, mina kreditkort, min dator och min nya vinterjacka. Jag hjälper efter förmåga. Dessutom är det ju så, vilket vi i Sverige har en rätt pinsam vana att glömma bort, Sverige är inte det enda landet i världen.

 

LÄS MER: Eliten har helt tappat bort sin kompass

Eliten har slutat lyssna

Jag tror många människor i Sverige upplever att den politiska, mediala och kulturella eliten, de som hörs och syns på de stora mediala plattformarna medvetet vänd dem ryggen. Ingen lyssnar på dem. Ingen bryr sig ett skit om den ensamstående mamman som stretar fram på gågatan i Ludvika. Hennes problem, hennes oro, hennes tankar om framtiden, ses med ett lätt hånflin av just de människor som är satta för att ta tillvara hennes intressen. Journalister, politiker, kulturutövare.

Jag har lärt mig så väldigt mycket om vanliga människors vardag de här senaste två åren. Jag har lärt mig att det där mumlet jag trodde jag hörde när jag var inne i bubblan är ett vrål av ilska.

Och jag har lärt mig att jag delvis är en del av det vrålet.

 

LÄS REPLIKEN: Låtsas inte som att du talar för oss andra, Birro

 

Marcus Birro

Kulturen@expressen.se

Marcus Birro är författare.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag