Eländiga medier

Publicerad
Uppdaterad
Karin Olsson: Press under press är en ovanligt passande titel på Publicistklubbens årsbok.
Press under press. Publicistklubben har valt en ovanligt passande titel på sin årsbok.
Såväl affärsmodellerna för digitala och tryckta medier, som det pressetiska systemet, har det minst sagt svettigt. Men svaret på framtidens frågor hittar man dessvärre inte hos PK. Tonen i skriften påminner om den moraliska indignation som dansbanedebatten på 40-talet präglades av.
Då var det swing och jitterbugg som ansågs förstöra landet och ungdomen. I dag är det internet som står för dekadensen.
Smaka på den här formuleringen av Christer Lövkvist, reporter på Göteborgs-Posten:
”I takt med att vulgarisering och förytligande, ibland kan man med fog tala om fördumning, breder ut sig på mediesajterna så riskerar tidningarna sin ställning som ett demokratins bålverk”.
Lövkvist höjer ett varningens finger för att just nätjournalistiken kan stjälpa det självsanerande pressetiska systemet. Han befarar att den digitala dyngan ska få politikerna att fatta grepen och skyffla fram hämmande lagstiftning.
I samma anda fortsätter det.
Stefan Melesko, docent i medieekonomi, tycker att webben ”publicistiskt sett aldrig kan bli annat än en snabb kanal för nyheter” och därför borde man lägga all kraft på papperstidningen för att hålla betalningsviljan uppe.
Ambitiösa journalister ska hålla sig borta från nätet, är den enda slutsats som går att dra av detta resonemang.
I mörkast färger målar dock Anne Ramberg, generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund. Hon ser den ”mediala förflackningen” grassera, särskilt på internet. Tempot leder till ”inte sällan en total brist på respekt för sanningen”.

Det är bekvämt att skylla dålig journalistik på publiceringsformen. Självfallet har varje mediekanal sina specifika brister, men den journalistiska granskningen har kanske aldrig varit större än nu. Just tack vare nätet.
Bloggare och artikelkommentatorer för en ytterst hård och effektiv mediekritik. Inget fel går det kunniga kollektivet förbi.
Men i årsboken låter det stundtals som om flertalet mediesajter mest är nödtorftigt uppsminkade varianter av Flashback. Det är förvånansvärt okunnigt.
Visserligen skriver både PK-ordförande Ulrika Knutson och redaktör Inger Jalakas positivt om vad internet gjort för yttrandefriheten, inte minst i diktaturer som Iran. Knutson påminner dock: ”Men ett samhälle har behov av kunnig, processad information” av professionella journalister. Som om det skulle finnas en motsättning. Skyll inte mediernas kräftgång på internet som sådant, det är självklart svårigheten att hitta nya intäkter som kan finansiera god journalistik som är problemet.
Största hotet mot det pressetiska systemet är i skrivande stund knappast slappa artiklar på nätet, utan PO Yrsa Stenius. Efter utlåtandet om att fälla Expressen i fallet Guillou tycks dammluckorna ha öppnats.
Arbetarbladet och Gefle Dagblad rasar nu mot PO:s sätt att resonera efter en märkligt motiverad fällning.
Förtroendet är allvarligt skadat. Men där står Ulrika Knutson, även ordförande i Pressens samarbetsnämnd som är huvudman för PO, stenhårt upp för Stenius.
Under 2010 kommer ett nytt förslag på yttrande- och tryckfrihetslagstiftning att läggas fram. Att i detta läge försvara det pressetiska systemet kräver mer än litanior om interneteländet.

Fotnot. Press under press debatteras på Kulturhuset i Stockholm i kväll kl 20. Debatten kan ses via länk på www.publicistklubben.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag