Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elaine Eksvärd: Jag har aldrig förlåtit min pappa

Se hela samtalet från årets Bokmässa.
Elaine Eksvärd är aktuell med boken ”Överlevarna”.Foto: Expressen

Elaine Eksvärd lever med konsekvenserna av att ha utsatts för sexuellt utnyttjande som barn.

Hon betonar att överlevare inte behöver förlåta sina förövare – något hon själv inte gjort:

– Nej, aldrig i livet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Retorikexperten Elaine Eksvärd utnyttjades sexuellt av sin pappa från två års ålder. Traumat har hon tidigare öppnat upp om i boken ”Medan han lever.

I samtal med Expressen under årets digitala Bokmässa beskriver hon beslutet att berätta som livsviktigt.

– Men efter det kände jag att jag levde så mycket med mina konsekvenser från barndomen. Jag hade svårt med anknytning, jag brusade upp lätt, bråkade med allt och alla, säger hon.

”Min farsa var verkligen inte gud”

Konsekvenserna, och hur man gör för att ta sig vidare, är ämnen som Elaine Eksvärd utforskar i sin nya bok, ”Överlevarna. I den resonerar retorikexperten bland annat om förlåtelse. Hon menar att frågan ges för stort rum i samtal med överlevare av trauman.

– Vi får frågan om vi har förlåtit våra förövare, när man borde fråga förövaren om den har bett om förlåtelse. 

Själv uppger hon att hon ”aldrig i livet” förlåtit sin pappa.

– Jag är inte Jesus. Jag förstår att Jesus kunde vända andra kinden till, men hans farsa var Gud. Min farsa var verkligen inte Gud.

Utforskar förövarens berättelse

Elaine Eksvärd säger samtidigt att hon blivit mer öppen till att utforska förövarens berättelse. Hon har blickat tillbaka mot pappans bakgrund för att där hitta kunskap om personen som senare utnyttjade henne.

– Min farmor och farfar gav inte sina barn någon kärlek överhuvudtaget. Det har gett mig en stor förklaring om den som har utsatt mig för sexuellt utnyttjande, säger hon.

Eksvärd är grundare av organisationen Tre ska bli noll, som kämpar mot sexuella övergrepp mot barn. Hon talar även aktivt om ämnet under föreläsningar och i sociala medier.

Men när hon får frågan om hon blivit den hon är i dag tack vare sina trauman är hon tydlig:

– Jag blev den jag blev tack vare min mamma och alla de som trodde på mig. Min förövare kan jag tacka för traumatiska upplevelser och konsekvenser. De har gjort att jag valt att engagera mig, men min kämparglöd har inget med min förövare att göra.

Se Bokmässans bästa samtal – live på Expressen

Bokmässan: samtal med Mona Sahlin och Hampus Nessvold.