Kostym från Kenneth Kvarnströms "Det var inte jag. Igen". Foto: Matilda Rahm
Kostym från Kenneth Kvarnströms "Det var inte jag. Igen". Foto: Matilda Rahm

Nya värden utvecklas – efter strålkastarna

Publicerad

Philip Warkander ser scenkläder få nya konstnärliga liv.

I ett anspråkslöst hörn vid Sergels torg ställer Kulturhuset ut scenkostymer, huvudsakligen från de två dansföreställningarna ”Det var inte jag. Igen” och ”TRE”, båda koreograferade av Kenneth Kvarnström. Samtliga kostymer är formgivna av Astrid Olsson och Lee Cotter, för allmänheten mest förknippade med modemärket "Fifth avenue shoe repair", som gick i konkurs 2014 efter tio års verksamhet.

Personligen hade jag svårt för märkets överlastade och teatraliska formspråk, men duon verkar i scenkostymen funnit ett format som passar dem bättre. Deras signaturfärg har alltid varit svart, vilket inom mode är ett förhållandevis fantasilöst val, men på scen har icke-färgen helt andra konnotationer och fungerar fint i relation till dansarnas rörelser.

En vanlig invändning mot mode- och dräktutställningar är att kläder, designade för just rörelse, förlorar något av sin magi när de möter utställningens stillhet. Det är en kritik jag aldrig förstått. Även om dessa kostymer är formgivna för dans, är de också intressanta utanför scenen och bortom sin relation till mänskliga kroppar.

I dagsljuset framträder detaljer tydligare, och kostymerna går från att vara redskap i en föreställning till att själva inta huvudrollen. Den avskalade scenografin i rött, vitt och svart tar inte stor plats, men bildar en effektfull inramning som förstärker plaggens lekfulla former.

Att ställa ut kostymer som beställts och tillverkats för Kulturhuset Stadsteaterns verksamheter och som därför redan finns i huset, är ett budgetsmart val, vilket ytterligare betonas av den begränsade utställningsytan och undanskymda placeringen. Men att välja att presentera dem som utställningsobjekt i en annan del av huset är inte bara ekonomiskt, utan visar också hur scenkostymer, genom att skifta kontext, kan utveckla nya värden även efter det att strålkastarljuset släckts och publiken gått hem.

MODE

ASTRID OLSSON & LEE COTTER

Uppdrag Kostym!

Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Till 20/8

 

Philip Warkander är fil dr i modevetenskap och medarbetare på Expressens kultursida.

Kulturens medarbetare
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag