Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter ödesåret – så här ska du agera 2017

En ensam protestant pustar ut efter en anti-Trump demonstration i Seattle den 9 november. Foto: Ted S. Warren / AP/ TT
Timothy Snyders senaste bok på svenska är "Den svarta jorden. Förintelsen som historia och varning" (Bonniers). Foto: Ine Gundersveen / BONNIERS

Terror och populism, fejknyheter och propaganda. 2016 var ett ödesår för den västerländska demokratin.

Timothy Snyder skriver en checklista inför en framtid som kommer att kräva mod, handling och gemenskap.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

1. Lyd inte i förväg.

De totalitära krafterna får mycket av sin makt till skänks. I tider som dessa börjar individer föreställa sig vad en repressiv stat kan tänkas kräva, och sedan tillmötesgå dessa krav utan att ens ha blivit tillsagda. Du har redan gjort det, eller hur? Sluta. Denna föregripande lydnad visar despoterna vad som är möjligt och påskyndar ofriheten.

 

2. Försvara en institution.

Stöd domstolarna eller medierna, eller en domstol eller en tidning. Tala inte om ”våra institutioner” om du inte verkligen tänker göra dem till dina och handla i deras intressen. Institutioner försvarar inte sig själva. De faller som dominobrickor om de inte, var och en, beskyddas från början.

 

3. Minns din professionella etik.

När en statsmakt föregår med dåligt exempel blir den professionella integriteten ännu viktigare. Det är svårt att krossa rättsstaten utan jurister, och det är svårt att ha skådeprocesser utan domare.

 

4. När du lyssnar på politiker, lägg märke till deras ord.

Akta dig för talet om ”terrorism” och ”extremism” som breder ut sig. Var vaksam mot farliga begrepp som ”undantag” och ”nödsituation”. Bli arg på den förljugna användningen av patriotisk vokabulär.

 

5. Håll dig lugn när det otänkbara sker.

När terrorattacken kommer, kom ihåg att alla despoter, i alla tider, antingen inväntar eller planerar sådana händelser för att konsolidera sin makt. Tänk på riksdagshusbranden i Berlin. Den plötsliga katastrofen som kräver ett slut på maktdelningen, oppositionen som tystnar. Det är det äldsta tricket i Hitlerboken. Gå inte på det.

 

6. Var snäll mot vårt språk.

Undvik att använda andras fraser. Fundera på hur du talar, även när du beskriver det som du tror andra säger. (Använd inte nätet när du gått och lagt dig. Ladda dina prylar utanför sovrummet, och läs i stället. Vad du ska läsa? Kanske "The power of the powerless" av Václav Havel, ”1984” av George Orwell, ”Själar i fångenskap” av Czesław Miłosz, "Människans revolt” av Albert Camus, ”Totalitarismens ursprung" av Hannah Arendt, eller ”Ingenting är sant och allting är möjligt" av Peter Pomerantsev.)

 

7. Stick ut.

Någon måste göra det. Det är lätt, i ord och handling, att gå med strömmen. Kanske känns det konstigt att göra eller säga något annorlunda. Men utan den osäkerheten finns ingen frihet. Och så fort du visar med ditt exempel kommer dödläget att mista sin förtrollning och andra vågar följa ditt exempel.

 

8. Tro på sanning.

Att överge fakta är att överge frihet. Om inget är sant kan ingen kritisera makten, eftersom det inte finns någon grund att göra det ifrån. Om inget är sant, är allt ett spektakel. Den största plånboken betalar de största bländverken.

 

9. Granska.

Ta reda på saker på egen hand. Ägna mer tid åt långa artiklar. Stöd granskande journalistik genom att prenumerera på tryckta medier. Inse att en del av det du ser på din skärm finns där för att skada dig. Lär mer om sajter som granskar påtryckningar från utländsk propaganda.

 

10. Tillämpa kroppslig politik.

Makten vill att din kropp ska förslappas i sin stol, att dina känslor ska skingras på skärmen. Gå ut. Placera din kropp i främmande platser bland främmande människor. Lär känna nya vänner och marschera med dem.

 

11. Ägna dig åt ögonkontakt och småprat.

Det är inte bara artigt. Det är ett sätt att hålla kontakt med din omgivning, bryta ner onödiga sociala barriärer och lära dig förstå vem du bör och inte bör lita på. Om vi närmar oss en brännmärkarkultur, behöver du bekanta dig med det psykologiska landskapet i din vardag.

 

12. Ta ansvar för hur världen ser ut.

Lägg märke till hakkorsen och andra hatiska symboler. Titta inte bort och vänj dig inte vid dem. Föregå med gott exempel genom att avlägsna dem själv.

 

13. Förhindra enpartistaten.

De politiska partier som tog över stater var en gång något helt annat. De utnyttjade ett historiskt tillfälle för att göra det politiska livet omöjligt för sina rivaler. Rösta i lokala och nationella val medan du kan.

 

14. Donera regelbundet till välgörande ändamål, om du kan.

Välj en välgörenhetsorganisation och sätt upp den på autogiro. Då vet du att du har gjort ett frivilligt val att stödja civilsamhället i att hjälpa andra.

 

15. Skaffa ett privatliv.

Obehagliga makthavare kommer att använda sin kunskap för att hunsa dig. Rensa din dator på skadliga program. Tänk på att ett e-postmeddelande är som att skriva i himlen. Överväg att använda andra kommunikationsvägar på nätet, eller använd nätet mindre. Sköt personliga kontakter genom personliga möten. Av samma skäl bör du lösa allt tänkbart juridiskt krångel. Totalitära stater är som utpressarligor, ständigt på spaning efter en krok att hänga upp dig på. Försök att inte ha alltför många krokar ute.

 

16. Lär av andra, i andra länder.

Vårda dina vänner utomlands, eller skaffa nya. Det som sker här i USA är en del av en generell trend. Och inget land kommer hitta en lösning på egen hand. Se till att du och din familj har pass.

 

17. Se upp för paramilitärer.

När de beväpnade männen, de som alltid har varit motståndare till systemet, börjar bära uniform och marschera runt med facklor och bilder på sin Ledare, är slutet nära. När Ledarens milis blandas med officiell polis och militär, är allt förlorat.

 

18. Visa omdöme om du måste vara beväpnad.

Bär du vapen i tjänsten, gud välsigne dig och bevare dig. Men glöm inte att forna tiders ondska också involverade poliser och soldater som plötsligt en dag stod och gjorde regelvidriga saker. Var beredd att säga nej. (Vet du inte vad det här innebär, kontakta USA:s Förintelsemuseum och be om en lektion i professionell etik.)

 

19. Var så modig du kan.

Om ingen av oss är beredd att dö för frihet, kommer vi alla dö i ofrihet.

 

20. Var patriot.

Den tillträdande presidenten är det inte. Visa med ditt exempel vad Amerika betyder för kommande generationer. De lär behöva det.

 

Timothy Snyder är författare och professor i historia vid Yale university. Artikeln är en något förkortad version av en text som ursprungligen skrevs på hans Facebooksida.

 

Översättning Jens Liljestrand

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!