Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kulturmännen – nu har kvinnorna tagit över

Expressens Daniel Sjölin och DN:s Åsa Beckman.

Håller kulturlivet på att bli en mansfri zon?
Det är ämnet i veckans Kultur-Expressen, som gästas av Daniel Sjölin och Åsa Beckman.

– Det är kvinnlig dominans nu, säger Åsa Beckman.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Dagens Nyheter publicerade i veckan en kartläggning som visade att författaryrket håller på att tas över av kvinnor. DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman säger att man nu har fått siffror på det som man tidigare bara haft på känn.

– Om man har följt bokbranschen de senaste tio åren så har man haft känslan att det är väldigt många kvinnliga debutanter, säger hon i programmet.

Över 70 procent av debutanterna är i dag kvinnor, på skrivarskolorna återfinns samma trend och många har också hunnit etablera sig som framgångsrika författare. I år är till exempel 15 av 21 Augustnominerade författare av kvinnligt kön.

Daniel Sjölin debuterade 2002 med ”Oron bror”. Var det likadant då?
– Jag får känslan av att jag tillhör de sista männen som fick vara unga... Man satt och drack rödvin och läste Ekelöf med sina grabbpolare och tyckte att man höll på med det enda vettiga i livet, säger han.
– När jag berättade det här fick jag reaktionen från en ung manlig kulturmedarbetare: ”Men gud, så du hade män som du kunde prata litteratur med!” Männen är borta.

Åsa Beckman får frågan vad hon tror att det beror på.

– Det deppiga skulle vara om litteraturen och kulturvärlden har förlorat i status. Och då brukar ju männen dra och kvinnorna blir kvar och kan ta plats. Jag tror inte att det är riktigt så deppigt. Det sker en omviktning i samhället just nu där det är kvinnor som kliver fram på alla möjliga platser i offentligheten, säger hon.

Mansrollen skadlig

Daniel Sjölin lyfter fram den traditionella mansrollen som en förklaring.

– Könsrollsmönster för pojkar inbegriper att man förkastar allt som är feminint konnoterat, som litteratur. Det här är ju också ett bildningsyrke och det är kopplat till skolgången, till pojkarna som släpar efter där.
– Jag upplever inte att kvinnor har tagit plats på mäns bekostnad. Det är snarare männen som har problem med sig själva.

Han tycker att utvecklingen är sorglig och kan kopplas till fler tendenser i samhället.

– Vi har ett stort sverigedemokratiskt parti som uttrycker väldigt mycket kulturfientliga åsikter och som är överrepresenterade när det kommer till män. Det finns något där.

Kulturdebatten har de senaste åren handlar mycket om kulturtanternas revansch och kulturmännens sorti. Och efter metoo har man i hög grad gjort upp med det manliga geniet. Åsa Beckman myntade begreppet ”kulturman” och har varit en återkommande röst om könsroller i kulturlivet.

Programledare denna vecka är Karin Olsson.

Kulturmän som svinar

Nu när hon ser utvecklingen med allt färre män – ångrar hon sin uppgörelse?

– Man måste ju kunna skilja på kulturmän som svinar runt och män som är intresserade  av eller utövar kultur. Det jag var ute efter i min kulturmansartikel var ett manligt konstnärsideal, som skapats mycket under 1900-talet, där man blir totalt hänsynslös mot alla i sin omgivning. 

– Men jag måste säga, det har kommit en bok som heter ”Asymmetri” av Lisa Halliday som handlar om hennes förhållande med Philip Roth. Han har det där klassiska kulturmanssättet att prata på. Han flirtar och pratar på ett smart och whitty sätt. När jag läste den tänkte jag: faan, det var ju lite trevligt ändå! säger Åsa Beckman och skrattar.

Daniel Sjölin efterlyser fler berättelser från den manliga horisonten.

– Var är den unga manliga sexualiteten? Det kommer många unga kvinnor som söker inåt och som utforskar gränser, men var är de manliga författarna? Det självbiografiska är väldigt stort. Jag tror att det verkligen finns plats för en ung ny Jack som fläker ut sig själv, säger Daniel Sjölin.

Manlig sexualitet

Men känner sig män välkomna att ta en sådan plats i ett offentligt samtal som så ofta handlar om ”mansplaining” och kulturmän? Den manliga sexualiteten är också särskilt laddad som ämne efter metoo.

– Gör man det tillräckligt bra tror jag att man kommer fram. Men att efter metoo gestalta sexualitet...nej, som ung man hade jag nog inte känt mig helt bekväm med det, säger Åsa Beckman.

Hon understryker samtidigt att ett brett spektra av röster måste höras i ett vitalt litterärt klimat.

 – Lika illa som det var förut när det var en majoritet män, lika illa är det om det skulle bli främst en kvinnlig litteratur, säger Åsa Beckman och forsätter:

– Det är ju väldigt komiskt om vi kommer få ett läge där vi förr har sagt ”hon fick ju ge ut den där boken för att hon var kvinna” eller ”hon var inkvoterad” – och det nu blir tvärtom.

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett magasin i Expressen TV som görs varje vecka med aktuella gäster och ämnen. Programledare är kulturchef Karin Olsson och kulturredaktör Daniel Sjölin.

Fler höjdpunkter bland höstens program