Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Witt-Brattström om "kärlekskriget"

Ebba Witt-Brattström
Foto: Kristoffer Wikström
Horace Engdahl
Foto: David Sica

De har inte talat om orsaken till sin bittra skilsmässa.

Men nu publicerar Ebba Witt-Brattström boken ”Århundradets kärlekskrig” - som utgår från hennes eget liv och äktenskap med Horace Engdahl.

– För mig har det varit en livräddande process, men också lång och fruktansvärt jobbig, säger Ebba Witt-Brattström till Dagens Nyheter.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det har gått två år sedan litteraturkritikern Ebba Witt-Brattström och Akademieledamoten Horace Engdahl separerade efter 25 års äktenskap.

Båda parter har varit tysta om orsaken till den bittra skilsmässan, men efter att den gått igenom var Ebba Witt-Brattström tydlig med sina känslor:

– Jag säger bara en sak och det är: Äntligen, sa hon till Expressen då.

Nu är hon snart aktuell med den skönlitterära debuten ”Århundradets kärlekskrig” som är baserat på hennes eget liv tillsammans med Horace Engdahl.


LÄS OCKSÅ: Århundradets citat i Ebbas nya roman

"Det är chockerande uppriktigt"

Förlaget beskriver romanen som "ett äktenskapligt haveri i jämställdhetens förljugna paradis. Det är chockerande uppriktigt. Det är brutalt, slagfärdigt, naket, ömkligt. Och oändligt sorgligt”.

I en intervju med Dagens Nyheter förklarar Ebba Witt-Brattström bakgrunden till romanen och varför hon har valt att skriva den.

– Det var helt otippat, och kom helt enkelt av att min äktenskapsskildring krävde en sådan form. Jag visste att jag i något skede skulle vara tvungen att leverera den här berättelsen – inte bara för min egen skull utan också för väldigt många andra, så att vi kan få upp problematiken på agendan, säger hon.

Hon har bland annat valt att upp de problem som kan uppstå när en kvinna lever i en relation tillsammans med en destruktiv man.


LÄS MER: Tio fläskiga citat ur Horace Engdahs bok

Ingen kontakt med ex-maken

– För mig har det varit en livräddande process, men också lång och fruktansvärt jobbig. Det är skönt att det är över - och om jag kan få en enda kvinna att genomskåda det här manliga dominansbeteendet så har det varit värt det, säger Ebba Witt-Brattström till DN.

Har din exman, Horace Engdahl, läst boken?

– Nej, vi har ingen kontakt med varandra. Tack och lov.

Expressen har sökt Ebba Witt Brattström för ytterligare kommentarer men hon meddelar via Norstedts förlag att hon inte ger några fler intervjuer i nuläget.

Expressen har även sökt Horace Engdahl.

”Århundradets kärlekskrig” kommer ut i mars.