Ebba Witt-Brattström Foto: Kristoffer WikströmEbba Witt-Brattström Foto: Kristoffer Wikström
Ebba Witt-Brattström Foto: Kristoffer Wikström
Horace Engdahl Foto: David SicaHorace Engdahl Foto: David Sica
Horace Engdahl Foto: David Sica

Ebba Witt-Brattström om "kärlekskriget"

Publicerad

De har inte talat om orsaken till sin bittra skilsmässa.

Men nu publicerar Ebba Witt-Brattström boken ”Århundradets kärlekskrig” - som utgår från hennes eget liv och äktenskap med Horace Engdahl.

– För mig har det varit en livräddande process, men också lång och fruktansvärt jobbig, säger Ebba Witt-Brattström till Dagens Nyheter.

Det har gått två år sedan litteraturkritikern Ebba Witt-Brattström och Akademieledamoten Horace Engdahl separerade efter 25 års äktenskap.

Båda parter har varit tysta om orsaken till den bittra skilsmässan, men efter att den gått igenom var Ebba Witt-Brattström tydlig med sina känslor:

– Jag säger bara en sak och det är: Äntligen, sa hon till Expressen då.

Nu är hon snart aktuell med den skönlitterära debuten ”Århundradets kärlekskrig” som är baserat på hennes eget liv tillsammans med Horace Engdahl.

 

LÄS OCKSÅ: Århundradets citat i Ebbas nya roman

"Det är chockerande uppriktigt"

Förlaget beskriver romanen som "ett äktenskapligt haveri i jämställdhetens förljugna paradis. Det är chockerande uppriktigt. Det är brutalt, slagfärdigt, naket, ömkligt. Och oändligt sorgligt”.

I en intervju med Dagens Nyheter förklarar Ebba Witt-Brattström bakgrunden till romanen och varför hon har valt att skriva den.

– Det var helt otippat, och kom helt enkelt av att min äktenskapsskildring krävde en sådan form. Jag visste att jag i något skede skulle vara tvungen att leverera den här berättelsen – inte bara för min egen skull utan också för väldigt många andra, så att vi kan få upp problematiken på agendan, säger hon.

Hon har bland annat valt att upp de problem som kan uppstå när en kvinna lever i en relation tillsammans med en destruktiv man.

 

LÄS MER: Tio fläskiga citat ur Horace Engdahs bok

Ingen kontakt med ex-maken

– För mig har det varit en livräddande process, men också lång och fruktansvärt jobbig. Det är skönt att det är över - och om jag kan få en enda kvinna att genomskåda det här manliga dominansbeteendet så har det varit värt det, säger Ebba Witt-Brattström till DN.

Har din exman, Horace Engdahl, läst boken?

– Nej, vi har ingen kontakt med varandra. Tack och lov.

Expressen har sökt Ebba Witt Brattström för ytterligare kommentarer men hon meddelar via Norstedts förlag att hon inte ger några fler intervjuer i nuläget.

Expressen har även sökt Horace Engdahl.

”Århundradets kärlekskrig” kommer ut i mars.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag