Ebba Witt-Brattström. Foto: MARIE KLINGSPOR ROTSTEIN / NORSTEDTSEbba Witt-Brattström. Foto: MARIE KLINGSPOR ROTSTEIN / NORSTEDTS
Ebba Witt-Brattström. Foto: MARIE KLINGSPOR ROTSTEIN / NORSTEDTS
#Metoo-demonstration i Paris den 29 oktober 2017. Foto: SOMER/ABACA / STELLA PICTURES#Metoo-demonstration i Paris den 29 oktober 2017. Foto: SOMER/ABACA / STELLA PICTURES
#Metoo-demonstration i Paris den 29 oktober 2017. Foto: SOMER/ABACA / STELLA PICTURES
Ebba Witt-Brattström

Nu tar vi kvinnor och flickor ingen mer skit

Publicerad

Metoo-uppropen, nu senast med vittnesmål från över 6 000 finlandssvenska kvinnor, är en global revolution.

Ebba Witt-Brattström ser patriarkatet rämna och mansgrisarna dunsta.

KRÖNIKA | METOO. Hör här: metoorörelsen är i färd med att utvecklas till den hittills största revolutionen i mänsklighetens historia. Jag vacklar omkring rusig av lycka. Äntligen!

Insikten drabbar mig när jag läser den i dag lanserade finlandssvenska #dammenbrister. Fyra vittnesmål släpps varje timme dygnet runt och totalt 6 111 kvinnor från tonåringar till 80+kvinnor från alla samhällsskikt kommer att vittna om övergrepp på skalan från ”otillbörlig intimitet” (för att låna ett överslätande uttryck från Svenska Akademiens pressmeddelande häromsistens) till regelrätta våldtäkter.

Som kanske inte alla vet så utgör de svensktalande i Finland en hittills sammanhållen minoritet, ett minisamhälle med alla klasser representerade.

Dessa tusentals kvinnor förnyar hela metoo-rörelsen genom att inte gå branschvis utan i stället ta det stora greppet. Det ger en förfärande insikt: som att det inte finns en enda fredad zon, jag upprepar, en enda fredad zon för flickor och kvinnor någonstans. Att socialiseringen till kvinna går ut på att lära sig känna skam för att pojkar och män ”tänder” på dig och ska visa sin makt. Inte konstigt att vittnesmålen översvämmar av ursäkter, typ ”jag var för full för att orka freda mig”.

 

LÄS MER - Maria-Pia Boëthius: Såhär har vi kvinnor alltid gjort revolution

Övergrepp på Finlandsbåtar

Mitt hjärta blöder och skriker. Här finns de vidriga övergreppen i barnaåren av morfar i sängen, farfar som slickar på halsen, morbror på familjekalaset som vill krama fyraåringen lite extra, prästen som bjuder hem sina konfirmander på saft, bulle - och porrfilm, skridskolägrets obehag med pojkar som tar sig in i din sovsäck, manliga lärare som ursäktar pojkarnas ”tafsande” eller själva står för dem. Gruppvåldtäkter på efterfester, allt vad kvinnlig personal på Finlandsbåtarna får utstå, vidrigt, alla sexistiska skämt och maktdemonstrationer av chefer på jobbet, i sjukvården – upprörande är vittnesmålet om gynekologen som kör spektrumet fram och tillbaka för att simulera samlag, bilskolelärarna som kräver avsugningar. 

Och förstås parrelationernas övergrepp i hemmen, som när den nyförlösta mamman våldtas av sitt barns pappa analt när hon kommit hem från sjukhuset för han är så kåt … Och så vidare, och så vidare. Avgrunder öppnar sig.

Jag kräks. Samtidigt: det här är feministisk medvetandehöjning och det leder alltid till något gott. När du bli trodd, hörd, sedd, kan du lämna skammen åt förövarna, reparera traumat och gå vidare. Världen kommer att bli full av flickor och kvinnor som kan räta på ryggen, och, viktigast: som inte kommer att ta mer skit!

 

LÄS MER: Jens Liljestrand om en social revolution

Minnet av Grupp 8-demonstrationerna

Sannerligen dånar det uti rättens krater, och det är alla vi som skammen bojor lagt uppå som nu stiger från intet mot ljuset. Japp, vi vill inte längre att pojkar och män tar sig rätten att med ord och handling visa att vi inte är hundra procent människor. Jag minns hur vi skanderade ”En ensam kvinna är bara en slav, men tusen kvinnor kan ställa krav” i Grupp 8-demonstrationerna. Ha! Nu är vi tiotusentals, snart miljoner, miljarder över hela världen. ”Systrar i alla länder, förenen er”! Nu är vi där.

Metoorörelsen ger oss vår tids mångstämmiga, kraftfulla och berörande vittneslitteratur. Om det inte välter patriarkatet och får alla mansgrisar att dunsta, så vad kan då göra det?

 

Ebba Witt-Brattström är författare, professor och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är "Kulturkvinnan och andra texter".

Relaterade ämnen
Ebba Witt-Brattström
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag