Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Witt-Brattström

Nu tar vi kvinnor och flickor ingen mer skit

Ebba Witt-Brattström.
Foto: MARIE KLINGSPOR ROTSTEIN / NORSTEDTS
#Metoo-demonstration i Paris den 29 oktober 2017.
Foto: SOMER/ABACA / STELLA PICTURES

Metoo-uppropen, nu senast med vittnesmål från över 6 000 finlandssvenska kvinnor, är en global revolution.

Ebba Witt-Brattström ser patriarkatet rämna och mansgrisarna dunsta.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | METOO. Hör här: metoorörelsen är i färd med att utvecklas till den hittills största revolutionen i mänsklighetens historia. Jag vacklar omkring rusig av lycka. Äntligen!

Insikten drabbar mig när jag läser den i dag lanserade finlandssvenska #dammenbrister. Fyra vittnesmål släpps varje timme dygnet runt och totalt 6 111 kvinnor från tonåringar till 80+kvinnor från alla samhällsskikt kommer att vittna om övergrepp på skalan från ”otillbörlig intimitet” (för att låna ett överslätande uttryck från Svenska Akademiens pressmeddelande häromsistens) till regelrätta våldtäkter.

Som kanske inte alla vet så utgör de svensktalande i Finland en hittills sammanhållen minoritet, ett minisamhälle med alla klasser representerade.

Dessa tusentals kvinnor förnyar hela metoo-rörelsen genom att inte gå branschvis utan i stället ta det stora greppet. Det ger en förfärande insikt: som att det inte finns en enda fredad zon, jag upprepar, en enda fredad zon för flickor och kvinnor någonstans. Att socialiseringen till kvinna går ut på att lära sig känna skam för att pojkar och män ”tänder” på dig och ska visa sin makt. Inte konstigt att vittnesmålen översvämmar av ursäkter, typ ”jag var för full för att orka freda mig”.


LÄS MER - Maria-Pia Boëthius: Såhär har vi kvinnor alltid gjort revolution

Övergrepp på Finlandsbåtar

Mitt hjärta blöder och skriker. Här finns de vidriga övergreppen i barnaåren av morfar i sängen, farfar som slickar på halsen, morbror på familjekalaset som vill krama fyraåringen lite extra, prästen som bjuder hem sina konfirmander på saft, bulle - och porrfilm, skridskolägrets obehag med pojkar som tar sig in i din sovsäck, manliga lärare som ursäktar pojkarnas ”tafsande” eller själva står för dem. Gruppvåldtäkter på efterfester, allt vad kvinnlig personal på Finlandsbåtarna får utstå, vidrigt, alla sexistiska skämt och maktdemonstrationer av chefer på jobbet, i sjukvården – upprörande är vittnesmålet om gynekologen som kör spektrumet fram och tillbaka för att simulera samlag, bilskolelärarna som kräver avsugningar. 

Och förstås parrelationernas övergrepp i hemmen, som när den nyförlösta mamman våldtas av sitt barns pappa analt när hon kommit hem från sjukhuset för han är så kåt … Och så vidare, och så vidare. Avgrunder öppnar sig.

Jag kräks. Samtidigt: det här är feministisk medvetandehöjning och det leder alltid till något gott. När du bli trodd, hörd, sedd, kan du lämna skammen åt förövarna, reparera traumat och gå vidare. Världen kommer att bli full av flickor och kvinnor som kan räta på ryggen, och, viktigast: som inte kommer att ta mer skit!


LÄS MER: Jens Liljestrand om en social revolution

Minnet av Grupp 8-demonstrationerna

Sannerligen dånar det uti rättens krater, och det är alla vi som skammen bojor lagt uppå som nu stiger från intet mot ljuset. Japp, vi vill inte längre att pojkar och män tar sig rätten att med ord och handling visa att vi inte är hundra procent människor. Jag minns hur vi skanderade ”En ensam kvinna är bara en slav, men tusen kvinnor kan ställa krav” i Grupp 8-demonstrationerna. Ha! Nu är vi tiotusentals, snart miljoner, miljarder över hela världen. ”Systrar i alla länder, förenen er”! Nu är vi där.

Metoorörelsen ger oss vår tids mångstämmiga, kraftfulla och berörande vittneslitteratur. Om det inte välter patriarkatet och får alla mansgrisar att dunsta, så vad kan då göra det?


Ebba Witt-Brattström är författare, professor och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är "Kulturkvinnan och andra texter".